Deel dit artikel
-

Taxibedrijf St. Job in zee met Payleven

Klanten van de Rotterdamse taxicentrale St. Job kunnen binnenkort pinnen op de mobiele telefoon van hun chauffeur. Daartoe sloot de vervoerder een overeenkomst met Payleven, dat op het punt staat nationaal actief te worden.

Honderdvijftig chauffeurs krijgen begin volgend jaar een kastje om in hun telefoon te pluggen. Dat kastje heeft een gleuf voor bankpassen, zodat de bestuurder pinbetalingen kan ontvangen. Het betaalverkeer gaat via een beveiligde internetverbinding van telefoon naar de bankrekening.

Patrick Hurenkamp van Payleven in Nederland zegt dat hij op het punt staat zijn mobiele betaalsysteem nationaal aan te bieden. De inschrijving is voor belangstellenden reeds geopend.

St. Job-voorzitter Mike van Wanum: ‘Onze mensen zijn erg positief over deze samenwerking. Het biedt gemak voor onze klanten en tegelijkertijd een stuk veiligheid voor de chauffeurs, wat voor ons erg belangrijk is gezien het aantal roofincidenten in de taxiwereld de afgelopen tijd.’

‘Omdat onze chauffeurs met dit systeem geen hoge aanschafprijs hoeven te betalen én geen vaste kosten hebben, is dit voor ons een ideale oplossing. We verwachten dat snel meer taxicentrales in het land zullen volgen.’

Payleven werkt op iOS en Android, ondersteunt in Nederland pin, Afterpay (achteraf betalen), MasterCard en Diners Club. Gebruik van het systeem kost 2,95 procent per transactie. De nieuwe versie van het betaalapparaat, dat binnenkort uitkomt, ondersteunt ook dippen (chip) en VISA-betalingen.

Het bedrijf uit de stal van het Duitse Rocket Internet heeft in de afgelopen maanden proeven gedaan in onder meer Maasland, Hoofddorp en Amsterdam.

Eerder deze maand werd Payleven in gebruik genomen in de Berlijnse taxiwereld. Rotterdam is de tweede grote Europese stad waar het mobiele betaalsysteem in gebruik wordt genomen.

Payleven is actief in Duitsland, Engeland, Italië, Polen, Spanje en Brazilië. Het werkt met groeigeld van New Enterprise Associates (NEA), Ru.net en Holtzbrinck Ventures. In Europa vindt het voorlopig enkel iZettle op zijn uitrolpad, al wil PayPal volgend jaar een vergelijkbaar systeem introduceren.

Deel dit bericht

5 Reacties

Erik

Vorige maand stopte Square (de eerste partij met mobiele POS oplossingen) een proef met taxi’s in New York ! Payleven heeft ook een volledige EMV compliant oplossing, die is veiliger dan de smartphone oplossing. De uitspraak: “in Europa vindt het voorlopig enkel iZettle op zijn uitrolpad”, getuigd van weinig onderzoek door emerce. Deze mobile POS oplossingen komen als paddestoelen uit de grond: Sum-Up, Payworks en volgens mij heeft Adyen het ook al operationeel !

Erwin Boogert

Dag Erik, van Adyen wist ik niet dat ze op dit terrein actief zijn of worden. Dankjewel. Van Sumup (met KPN-geld gefinancierd) en Payworks ben ik wel op de hoogte. Die hebben, voor zover ik kan nagaan, niet zo’n groot geografisch bereik in Europa als iZettle en Payleven. Maar verbeter me als ik het verkeerd heb.

Erik

SumUp DE, ES, IE, NL, AT, UK , maar het is geen kwestie van de meeste landen. Deze partijen gebruiken vaak een ISO 8583 protocol en geen lokale protocollen als bijvoorbeeld het in Nederland gebruikte CTAP en kunnen dus relatief snel in andere landen uitrollen.

Erwin Boogert

Dank voor je aanvulling. Die laatste passage klinkt interessant, maar is vermoedelijk voor niet iedereen even begrijpbaar. Zou je dat in Jip-en-Janneke-taal willen uitleggen?

Veilig?

Tja, het zijn mooie initiatieven. Maar als ik zie dat criminelen elk jaar voor vele tientallen miljoenen frauderen met de reguliere betaalautomaten die een veel hogere beveiligingsgraad hebben. Dan is het een kwestie van tijd voordat dit soort initiatieven ook de aandacht gaan krijgen van deze bedrijfstak. Wie zegt og garandeert mij dat er op de iPhone geen skimming software meedraait die mijn gegevens kopieert.

Ik steek mijn pas er voorlopig nog niet in!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond