Deel dit artikel
-

Technologie achter Bitcoin gaat samenleving veranderen

De blockchain, de onderliggende technologie van Bitcoin, heeft de potentie om alle facetten van onze samenleving radicaal te veranderen. Dat zegt Verkenninginstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti in het derde rapport in de vierluik van trendrapporten over disruptie, dat woensdag werd gepresenteerd op het Nationaal Bitcoin Congres in Amsterdam.

Iedere organisatie heeft te maken met waardetransacties. Al deze bedrijven en instellingen kunnen door blockchain veroorzaakte disrupties verwachten binnen hun marktsegment, zegt VINT.

Het huidige Bitcoin-protocol staat nog in de kinderschoenen, zoals de internetprotocollen HTTP en SMTP dat destijds waren bij de introductie van het wereldwijde web. Maar in tegenstelling tot de eerste dagen van het internet, heeft nu iedereen met de smartphone een supercomputer op zak. Daarom zal digitale disruptie anno 2015 sneller gaan dan ooit.

De trendwatchers van VINT schetsen in het rapport de mogelijkheden van blockchain: een platform, vergelijkbaar met internet, dat zonder eigenaar en in een volledig transparante opensource-omgeving fungeert als een ‘digitale toezichthouder’ voor een betrouwbare, alternatieve digitale economie.

Blockchain is een gedecentraliseerd en volledig transparant systeem zonder eigenaar dat werkt met geavanceerde cryptografie, vandaar dat blockchain ook wel wordt aangeduid met ‘cryptoplatform’. Waar in de traditionele economie ‘trusted parties’ als banken, notarissen en andere toezichthouders transacties controleren, gebeurt dat straks in de crypto-economie door de ‘digitale toezichthouder’ blockchain. Met de inzet van dit platform ontstaat een zogenaamde frictieloze economie waarbinnen mensenwerk vervangen wordt door volledig geautomatiseerde processen. Dat kost minder geld en sluit zwakke schakels – single points of failure – uit.

De Bitcoin-munt is de eerste applicatie die al enige tijd op dit platform draait. Maar VINT voorziet dat robotorganisaties – organisaties die machines onderling zaken laten regelen – ook een belangrijke rol gaan spelen.

Een recent voorbeeld is de slimme W9000-wasmachine van Samsung die op blockchain kan worden aangesloten. Via microbetalingen worden volledig geautomatiseerd afspraken geregeld met onderhoudsmonteurs, of betalingen aan de energiemaatschappij gedaan. Op een vergelijkbare manier kunnen slimme producten in de toekomst volledig zelfstandig opereren.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond