Deel dit artikel
-

Teeven reikt eerste startupvergunning uit

Staatssecretaris Teeven heeft gisteren in het Expatcenter in Amsterdam de eerste verblijfsvergunning aan een startende ondernemer uitgereikt. Sinds 1 januari 2015 kunnen innovatieve ondernemers van buiten de Europese Unie een verblijfsvergunning voor één jaar krijgen om een bedrijf te starten in Nederland.

Startende ondernemers hebben vaak nog geen uitgewerkt businessplan of voldoende startkapitaal. Hierdoor komen zij niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning als zelfstandige.

De startupvergunning is één jaar geldig. Startups moeten in potentie toegevoegde waarde hebben voor de Nederlandse economie. Het bedrijf moet innovatief zijn en dat moeten ze bij de aanvraag duidelijk maken. Wie ervoor in aanmerking wil komen, moet ondersteund worden door een facilitator. De facilitator begeleidt de startup om van idee tot bedrijf te komen.

Inmiddels hebben al tien startups een verblijfsvergunning aangevraagd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken, geeft bij de toelating tot Nederland advies aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over de startup en de facilitator. Een positief advies geldt als voorwaarde voor de IND om een verblijfsvergunning te verlenen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond