Deel dit artikel
-

Telfort mag geen ongemerkt buitenlands dataverbruik in rekening brengen

Telfort mag niet zomaar kosten voor buitenlands dataverbruik in rekening brengen aan abonnees die in de grensstreek wonen. Dat heeft de kantonrechter in Middelburg bepaald.

Een abonnee uit Zeeland, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde vonnis, sloot in november 2007 een abonnement voor mobiele telefonie met internet voor de duur van 12 maanden af. In de periode van 24 tot en met 28 november 2007 blijkt de abonnee te zijn ingelogd op internet via een Belgisch netwerk.

Daardoor waren de kosten van mobiel internet-verbruik in het buitenland opgelopen tot 2.044 euro. Telfort ging daarom over tot blokkering van de aansluiting, maar de klant weigerde de nota te betalen, waarna het bedrijf de vordering overdroeg aan incassobureau Marjoc. Die gooide er nog eens flink wat rente bovenop.

Volgens Marjoc diende de klant te weten dat hij niet ongelimiteerd gebruik kon maken van de diensten van een Belgische provider. Het was zijn verantwoordelijkheid om de juiste instellingen in te voeren in zijn telefoon om te voorkomen dat hij ongemerkt gebruik zou maken van de diensten van een buitenlandse provider.

De kantonrechter heeft de eis van tafel geveegd. Volgens de algemene voorwaarden was binnenlands mobiel internet verbruik inbegrepen in de mobiel internetbundel van het abonnement Telfort internet unlimited. De kosten van buitenlands verbruik werden afzonderlijk in rekening gebracht. De beginselen van redelijkheid en billijkheid brengen met zich mee dat Telfort als houder eerst dient te waarschuwen voor het risico van ongemerkt dataverbruik in de grensstreek in Nederland en hem te wijzen op de mogelijkheid dat verbruik te voorkomen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pat

“De beginselen van redelijkheid en billijkheid brachten met zich mee dat Telfort [partij A] als houder van een abonnement Telfort internet unlimited eerst waarschuwde voor het risico van ongemerkt MB-verbruik in de grensstreek in Nederland en hem wees op de mogelijkheid dat verbruik te voorkomen voordat zij de kosten van dergelijk ongemerkt buitenlands MB-verbruik in rekening bracht. Omdat niet is gesteld of gebleken dat Telfort daartoe overging voor 21 april 2008, is de vordering tot betaling van buitenlands MB-verbruik over de periode van 24 tot en met 28 november 2007 niet toewijsbaar. Daaruit volgt dat Telfort de overeenkomst met [partij A] ten onrechte eenzijdig beëindigde zodat de vordering tot betaling van 75% van het bedrag van de nota van 9 februari 2008 evenmin toewijsbaar is. ”

“voor april 2008.” Hoe zit dat? Zijn de al dan niet in de grensstreek wonende Telfort-klanten inmiddels ‘voldoende gewaarschuwd’ voor deze mogelijke kosten (en mogen dan dus gewoon de portemonnee trekken)?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond