Deel dit artikel
-

Terugblik 2012: Big Data

Na automated trading was Big Data zonder meer het modewoord van 2012. Wetenschap en bedrijven hebben als het ware een ‘digitale microscoop’ in handen waarmee ze enorme hoeveelheden data kunnen analyseren. De schatting is niettemin dat meer dan tachtig procent van alle beschikbare data op dit moment nog onbenut blijft.

Big Data, het analyseren van gegevens in hun samenhang, is op zich niet nieuw. Shell gebruikte tientallen jaren geleden al watergekoelde Cray-computers om te rekenen aan complexe datasets ten behoeve van aardolie exploitatie. Zoals ook veel ander complex data-onderzoek grotendeels beperkt bleef tot het terrein van de wetenschap. Het internet heeft daarin verandering gebracht. Nu nieuwe technische mogelijkheden geboden worden, willen bedrijven klantgedrag in kaart te brengen, liefst zo gedetailleerd mogelijk en in real time. In het jargon spreekt met over Social Business Analytics.

De markt is nog volop in beweging met tal van overnames. Deze maand nog nam IBM StoredIQ over, leverancier van analyse- en beheersoftware voor het onderzoeken en bewerken van hoge volumes van ongestructureerde data. Atos leidt een nieuw project om innovatieve manieren voor het verwerken van Big Data te promoten en de impact op de Europese economie te evalueren. IBM en ict-dienstverlener Logica zijn gestart met een opleidingsprogramma om Big Data-kennis en -ervaring breder in de markt te positioneren. Vooralsnog zijn het vooral de bekende computer- en datareuzen (HP, Oracle) die zich gretig op deze markt storten.

‘Met Big Data geven wij antwoord waar Google dat niet kan’ (juni)

Na 2,5 jaar bouwen en testen opent het Nederlandse Dataprovider.com vandaag de deuren. Het bedrijf indexeert de eigenschappen van zoveel mogelijk sites in een land. Met die ‘Big Data’-sets kan het strategisch waardevolle vragen voor ondernemers, financiers en onderzoekers beantwoorden.

Infographic: Data slaapt nooit (juni)

Het business intelligence-bedrijf Domo heeft een mooie infographic gemaakt van de datastromen op het net: per minuut honderdduizend tweets, 34.722 likes, 347 nieuwe blogs en 217 nieuwe mobiele gebruikers, om maar eens wat te noemen.

Big Data wordt de nieuwe olie (juni)

Big Data heeft een enorme potentie, maar staat nog in de kinderschoenen. Dat was de conclusie van het VerkenningInstituut Nieuwe Technologie (VINT) van ICT-dienstverlener Sogeti gisteren op het symposium Recorded Future in Bussum.

Worstelen met big data bij besluitvorming (juli)

De behoefte aan data en datagedreven beslissingen groeit. Tegelijkertijd worstelen veel organisaties met de enorme hoeveelheden data die gegenereerd worden.

Overname Appcelerator brengt big data naar mobiel (november)

Bedrijven kunnen binnenkort apps gaan ontwikkelen voor intern gebruik die op Googleschaal door ‘Big Data’ struinen en trends en afwijkingen signaleren.

Omgaan met Big Data (november)

Hoewel vrijwel niemand kan zeggen wanneer data ‘big’ is en wanneer niet, willen we er allemaal ‘iets’ mee. Maar het verzamelen van terrabytes aan data garandeert nog niet dat we de beschikbare data nuttig gebruiken. Drie recente trends beginnen hier verandering in te brengen. De analyse methoden voor onze big data verbeteren, waardoor we steeds beter kunnen focussen op belangrijke data en uiteindelijk een verschuiving kunnen maken van analytics naar daadwerkelijke acties.

Kijk verder dan je data lang is (december)

Tijdens Emerce Engage werd vaak gesproken over de continu toenemende hoeveelheid data die bedrijven binnen krijgen en hoe ze die in kunnen zetten voor hun bedrijf. Met al deze data hebben ze goud in handen, maar hoe ga je nu slim om met de data en welkvoordeel kun je er precies mee behalen? Dr. Sandjai Bhulai, keynotespreker, legt uit hoe waardevol Big Data en trenddetectie zijn voor organisaties.

Emerce Engage: geautomatiseerde trendanalyse met tweets (december)

Nieuwssite Nu.nl maakt gebruik van een experimentele trendanalysetool van de Vrije Universiteit Amsterdam die tijdig ontwikkelingen in Twitter-berichten opmerkt. Dat vertelde universitair hoofddocent Sandjai op Emerce Engage.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond