Deel dit artikel
-

Gearresteerde Nederlander MegaUpload was MP3-piraat

Bram van der Kolk, de Nederlander die werd opgepakt als programmeur en ontwerper van MegaUpload, blijkt al eerder te zijn betrokken bij piraterij. Stichting BREIN sloot enkele jaren terug zijn site Mp3Top40.net.

De Nederlander Bram van der Kolk blijft voorlopig in hechtenis. De rechter in Auckland (Nieuw Zeeland) bepaalt uiterlijk woensdag of de vier in Nieuw-Zeeland opgepakte mannen van MegaUpload, onder wie Duitse ondernemer Kim Schmitz alias Kim Dotcom, op borgtocht worden vrijgelaten. Justitie is tegen omdat zij Schmitz vluchtgevaarlijk achten. De Verenigde Staten hebben om hun uitlevering verzocht. De vier wordt grootschalige schendingen van het auteursrecht ten laste gelegd. MegaUpload zal in de VS vertegenwoordigd worden door de advocaat die Bill Clinton terzijde stond in de Monica Lewinsky-zaak.

Inmiddels is in Nederland nog een verdachte aangehouden, de Est Andrus Nomm.

Van der Kolk was via een bedrijfje uit Hong Kong voor 2,5 procent eigenaar van de omstreden site en verdiende volgens de aanklacht van de Amerikaanse justitie vele miljoenen dollars. MegaUpload ontleende inkomsten aan onder meer advertenties en abonnementen op hostingruimte.

Hoe Bram van der Kolk precies verzeild is geraakt bij het bedrijf van de met geld smijtende Duitse ondernemer Kim Schmitz, is niet geheel duidelijk. Maar Emerce ontdekte dat beiden elkaar al jaren kennen.

Voordat hij de wijde wereld introk, bood Bram van der Kolk zich via zijn BV Bramos aan als ontwikkelaar van maatsoftware en webontwerper. De Amsterdamse vennootschap bestaat volgens de Kamer van Koophandel nog steeds en is ook actief gebruikt voor MegaUpload. Ook opereerde Van der Kolk geruime tijd onder de naam Promodesign.nl.

Enkele jaren geleden, toen hij nog in Zwolle woonde, richtte Van der Kolk de website Mp3Top40.net op. Daar kon de volledige Top 40 in MP3-formaat worden gedownload. Van der Kolk had het domein gewoon onder zijn eigen naam geregistreerd.

De site werd uiteindelijk gesloten door Stichting BREIN, samen met 1centurymp3.com en supermusic.nu, die allemaal door Nederlanders werden beheerd. “Deze sites trokken tienduizenden bezoekers, haalden honderdduizenden pageviews per dag en boden vaak materiaal aan dat nog niet verkrijgbaar was”, vertelde Tim Kuik, directeur van BREIN, in een eigen uitgave (pdf) van zijn stichting. De sitehouders werden herhaaldelijk verjaagd naar obscure serviceproviders, totdat ze de moed opgaven. Kuik sprak destijds van de ‘grootste MP3-sites ter wereld’.

Voor de site werd ook flink wat spam verstuurd. Uit gegevens daarover valt af te leiden dat Van der Kolk ook toen al zaken deed met Kim Schmitz. Op zijn eigen site Bramos.nl (inmiddels niet meer bereikbaar) werden verwijzingen aangebracht naar zowel het bedrijf van Schmitz Kimpire als naar het destijds net opgerichte MegaUpload Limited.

Het lijkt er ook op dat Van der Kolk de Duitser is gevolgd naar Hong Kong. Vanaf 2007 verbleef Nederlander in deze stad, waar Schmitz in elk geval een Regus-kantoortje huurde.

In 2010 betrok Schmitz, in 2008 nog aangehouden in België als wegpiraat, het duurste landhuis van Nieuw-Zeeland bij Auckland. Zijn komst was omstreden omdat de Duitser een strafblad heeft. Als onderdeel van een charmeoffensief gaf hij geld aan de slachtoffers van de aardbeving van Canterbury en betaalde hij het nieuwjaarsvuurwerk van 2010/11 in Auckland.

Volgens de New Zealand Herald liet Schmitz zich zelden zien als zijn staf aan het werk was. De politie heeft gewacht met de inval tot de verjaardag van Schmitz, omdat men er van uit dat alle direct betrokken personen daarbij aanwezig zouden zijn. Ook Van der Kolk, die overigens een appartement in Auckland heeft.

De ouders van Bram hebben een webpagina vol recente vakantieherinneringen aan Nieuw-Zeeland schielijk offline gehaald, maar op YouTube is Bram nog bungyjumpend te zien.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond