Deel dit artikel
-

‘Tijd om startups los te laten’

De overheid investeert meer in startups dan in groeiers, terwijl het aantal groeiende bedrijven gestaag daalt. Ondernemersplatform Port4Growth acht daarom de tijd rijp om de aandacht te verleggen naar de zogenoemde doorgroeiers.

‘De startups zijn voldoende gestimuleerd door de overheid om ze aan de markt over te kunnen laten. De kinderen zijn volwassen, nu is het moment aangebroken om ze de wijde wereld in te sturen’, zegt directeur Joop de Jong.

Uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat 2.800 snelgroeiende Nederlandse bedrijven in de periode 2011-2014 samen 70.000 banen hebben gecreëerd. De ‘ruggengraat van onze economie’ zegt hoogleraar Ondernemerschap Justin Jansen. De snelgroeiers (ScaleUps) in het onderzoek voldoen aan de norm van de OESO: een bedrijf moet tien medewerkers of meer hebben en gedurende drie jaar een omzetgroei van 20 procent laten zien om als ‘snelgroeier’ aangemerkt te worden.

Het Erasmus-onderzoek signaleert dat de overheid de laatste jaren alle pijlen heeft gericht op startups, onder andere via investerings-initiatieven als StartupDelta.

Maar een succesvolle start leidt niet automatisch tot een bestendige groei. De onderzoekers adviseren de overheid daarom te investeren in beleid om meer snelle groeiers te creëren. Bijvoorbeeld door investeren in groeibedrijven fiscaal aantrekkelijk te maken (ook voor pensioenfondsen).

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond