Deel dit artikel
-

Toenemende weerstand in VS tegen e-mail-lijsten

De weerstand tegen zogeheten e-mail-lijsten blijft groeien. In de Verenigde Staten kiezen meer en meer mensen voor een ouderwets bulletinboard om een boodschap te verspreiden in plaats van voor een nieuwsbrief. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van rss. In Nederland is het nog niet zo ver, maar e-mail marketeer Johan van Mil van Mailmedia denkt dat rss e-mail nooit volledig zal vervangen.

Wel ziet Van Mil in dat rss kansen biedt en dat het ook best wel eens een oplossing zou kunnen zijn voor het nog altijd toenemende probleem dat spam heet.

Pho was tot voor kort een hele populaire nieuwsbrief in de Verenigde Staten over entertainment. Tot voor kort want C/Net en Time Warner zijn begonnen met blokkeren van de nieuwsbrief. De e-mail lijst van Pho werd namelijk steeds vaker misbruikt om mensen mee te spammen. Pho is geen op zich zelf staand geval. Steeds meer e-mail lijsten zijn het slachtoffer van zogeheten ongevraagde bulkmail. Vroeger waren e-mail lijsten ongekend popuplair, maar die tijd is zo goed als voorbij, concludeert C/Net.

Om e-mail lijsten volledig af te schrijven gaat te ver. Het 30 jaar oude medium is wel vaker op sterven na dood geweest, maar is er keer op keer in geslaagd zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat gebeurde met behulp van slimme programeurs nieuwe technologie. E-mail-aanhangers zeggen dat aan dat proces alweer wordt gewerkt en dat bedrijven en zoheten lijst ’administrators’ op zoek zijn naar nieuwe manieren om spam buiten de deur te houden door e-mail lijsten af te schermen.

Ook Van Mil van MailMedia, een van de grootste verstuurders van ’gewenste’ bulkmail in Nederland, ziet in dat spam een groot probleem vormt en is een er groot voorstander van dat spammers worden aangepakt omdat ook hij voelt dat spam zijn business ondermijnt. Iedereen met een e-mail adres heeft wel eens last van spam. Wat vooral steekt zijn de met viagra advertisements en seksplaatjes die zomaar ongevraagd in de mailbox worden gedumpt. De energie die het alleen al kost om al die ongevraagde mail te ’trashen’ is immens, zo stellen ook kenners op C/Net.

Er staat tegenover dat spam ook wel wordt gebruikt om ’terug te sturen’ naar de mensen die er voor verantwoordelijk zijn. Mensen veranderen met enige regelmaat van e-mail adres en dat zorgt ervoor dat mailtjes worden ’gebounced’ en met een zogeheten foutmelding worden teruggestuurd naar de servers van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het versturen van mail.Ook zij worden dan in feite geconfronteerd met de spam die zij ’zelf’ hebben verstuurd.

Als gevolg van alle gedoe rondom spam zijn er allerlei e-mail groepen die de zogeheten web-based bulletin boards weer gaan gebruiken. Ook worden er steeds meer discussies gevoerd via rss (wat staat voor really simple syndication) feeds, een steeds populairder wordende vorm van content-distributie die met nem wordt gebruikt door webloggers and nieuws sites.

Ook Van Mil gebruikt een rss reader om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en van zaken die hem interesseren. Maar volgens hem is het nog te vroeg om ’nieuwsbrieven’ van bedrijven te versturen via rss. “Het is absoluut een interessant distributiekanaal, maar ik denk dat het nog minimaal een half jaar gaat duren voordat rss een beetje bij de massa gaat aanslaan,” zegt hij. Van Mil gelooft ook niet dat rss e-mail ooit zal vervangen. “Daar is het teveel eenrichtingsverkeer voor,” zegt van Mil.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond