Deel dit artikel
-

Tweede Kamer wil onderzoek naar openstellen handelsregister als open data

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp onderzoek doet naar het openstellen van het handelsregister als open data.

In Nederland is, in tegenstelling tot landen als het Verenigd Koninkrijk, België, Noorwegen en Denemarken, het handelsregister gesloten en zijn gegevens in het register niet voor iedereen vrij toegankelijk.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp onderzoek doet naar het openstellen van het handelsregister wat betreft de toegang tot algemene data. Dat volgt uit de brede steun voor een motie van D66-Kamerlid Kees Verhoeven die vandaag ter stemming kwam.

In Nederland is, in tegenstelling tot landen als het Verenigd Koninkrijk, België, Noorwegen en Denemarken, het handelsregister gesloten en zijn gegevens in het register niet voor iedereen vrij toegankelijk. Eerder riep Open State Foundation het kabinet in een brief op om het handelsregister open te stellen.

Minister Kamp van Economische Zaken had de motie overigens ontraden. Volgens de minister zou het beschikbaar stellen van de data een gat in de begroting slaan.

In Engeland is dit jaar het Britse handelsregister vrij beschikbaar gesteld als open data. Het Britse Companies House heeft met 170 miljoen organisaties, 3,5 keer zoveel ingeschreven ondernemingen dan het Neder

Volgens de motie, die steun kreeg van coalitiepartijen VVD en PvdA, dient Kamp de Kamer in het voorjaar van 2016 te informeren over het onderzoek.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond