Deel dit artikel
-

Twijfels over deadline e-factureren bij Rijksoverheid

Er is flinke twijfel of de deadline voor elektronisch factureren bij de Rijksoverheid gehaald zal worden. Dat schrijft het FD vanochtend. Veel leveranciers moeten volgend jaar gebruiken maken van een digitaal factureringssysteem, zoals Digipoort of Leveranciersportaal. Zelfs een pdf wordt niet langer geaccepteerd.

Minder dan drie weken voor invoering zijn er nog altijd onduidelijkheden. ‘We zijn nog steeds aan het soebatten over welke informatie welk ministerie wil ontvangen’, zegt Jos Wellema, regiodirecteur van Basware tegen het FD.

De indruk bestaat dat de Rijksoverheid met de invoering te hard van stapel loopt. De meeste mkb-ondernemers vinden een pdf’je al heel digitaal. 95 procent van het bedrijfsleven stuurt pdf-bestanden, maar een overgangsregeling is er niet.

De overheid wil echter geen pdf bestanden omdat die geen uniformering hebben en een grotere foutenmarge in de verwerking.

MKB Nederland deelt de zorgen van de toeleveranciers niet en gaat uit van een soepele overgang. ‘Voor zover wij kunnen overzien, kunnen veruit de meeste bedrijven laagdrempelig en zonder hoge veranderkosten overstappen op e-factureren.’

Deel dit bericht

4 Reacties

Dolf Kars

Voor ZZPers en andere leveranciers aan de overheid is het misschien rustig om te weten dat de verplichting per 1 januari 2017 slechts geldt voor nieuwe contracten en verlenging van raamcontracten met de Rijksoverheid.
Overige toeleveranciers hebben tot november 2018 de tijd om zich klaar te maken voor de overgang. Ook gemeenten gaan langzaam over en zijn vanaf die datum verplicht om alleen nog e-facturen te ontvangen. Op 1 november 2018 wordt de Europese richtlijn die Europese overheden aanspoort tot e-facturatie omgezet tot nationale wet

Van belang voor alle bedrijven is te beseffen dat e-facturatie een enorme efficiencyslag betekent. Elektronisch factureren bespaart tijd, geeft minder kans op fouten bij overtikken en zorgt voor snellere betaling. Als in de toekomst alle bedrijven ook onder elkaar e-facturen uitwisselen leidt dit tot enkele miljarden besparing op jaarbasis.

Zie over dit onderwerp ook het volgende artikel: https://www.storecove.com/blog/2016/09/16/verplicht-e-facturen-sturen-aan-de-overheid-per-1-januari-2017/

Johan Schaeffer

De overheid geeft de voorkeur aan aanlevering rechtstreeks vanuit de eigen software van de leverancier. Dit is voor iedereen beter. Bij heel veel pakketten kun je dit al gewoon ‘aanzetten’, vooral in het mkb is de kans groot dat je dit eigenlijk al kan.

De besparing voor de leverancier tov de verplichte papieren aanlevering is enorm.
In de praktijk zien we dat de leverancier aanzienlijk sneller betaald krijgt bij échte efacturatie (dus geen pdf).

Waarom zou je kiezen voor een halve oplossing?

Controleer of je pakket dit kan op http://everbinding.nl/koppelingen/

Friso de Jong

De soep wordt niet zo heet gegeten; ookal is het op dit moment voor de Rijksoverheid inderdaad zorgelijk om maximale adoptie te halen.

Dat komt allereerst doordat de Rijksoverheid van haar leveranciers verlangt: aflevering op een nieuw adres (OIN nummer), in een nieuw formaat (UBL-OHNL) langs een nieuw kanaal (Digipoort). Tegelijkertijd sluiten de aangeboden faciliteiten vanuit de Rijksoverheid (Digipoort, Leveranciersportaal, SimplerInvoicing) onvoldoende aan bij de mogelijkheden vanuit het bedrijfsleven.

Tot slot is het inderdaad zo dat een –flink- deel van de Rijksoverheid haar eigen interne organisatie (IO) en interne processen niet goed op orde heeft. Dat is haar verantwoordelijkheid, niet iets wat leveranciers moeten oplossen of last van zouden mogen hebben.

Dan SimplerInvoicing. Het is een van de genoemde mogelijkheden om bij de Rijksoverheid te kunnen afleveren. Alleen, om te kunnen factureren aan de overheid, zal je gebruik moeten maken van SimplerInvoicing Full, betaal je €5.000 per jaar. (http://www.simplerinvoicing.org/details-simplerinvoicing-membership/) Dat is voor leveranciers –van boekhoudpakketten- nogal een drempel, zeker in verhouding tot andere mogelijkheden; zie punt 4 hieronder.

Hoe heet wordt de soep dan gegeten? Dat valt eigenlijk wel mee:

1. Nieuwe contracten: De verplichtstelling betreft alleen e-factureren richting de Rijksoverheid. En het betreft alleen NIEUWE contracten. Al met al een fractie van het totale aantal facturen in Nederland.

2. Mede overheden: Het regime voor medeoverheden is en blijft een stuk minder streng. Een e-factuur in UBL per e-mail naar een gemeente sturen is toegestaan.

3. Europese e-factuurstandaard: Over een tijdje is er een Europese standaard voor een e-factuur. De 84 boekhoudpakketten en dienstverleners en grootverzenders die de afgelopen twee maanden UBL Ready zijn geworden (www.ublready.nl), gaan dat inbouwen. De Rijks- en medeoverheden zijn ook verplicht die nieuwe standaard in te bouwen. Dus dan spreken leveranciers en de overheden in hetzelfde formaat. ‘Probleem’ opgelost. Het nieuwe Rijksoverheidsafleveradres (OIN) kon al in een e-factuur worden opgenomen. Blijft over het afleverkanaal…

4. Innovatie in aflevermogelijkheden: de huidige mogelijkheden zijn op dit moment onvoldoende. Maar er komen de komende tijd allerlei dienstverleners met mogelijkheden. Denk aan boekhoudpakketten die rechtstreeks op Digipoort aansluiten, dienstverleners die zelf een PEPPOL aansluiting maken, mogelijkheden om je PDF e-facturen via een derde partij om te laten zetten en naar de overheid te mailen, een add-on for MS Office om je e-facturen rechtstreeks naar de overheid te sturen.

Kortom, de wereld staat niet stil. En wie weet wijzigt SimplerInvoicing haar business model nog eens en biedt ze gratis een API ter beschikking om te koppelen met Digipoort. Of dat de Rijksoverheid dat zelf doet.

5. De gemitigeerde verzend- en ontvangsttheorie (een juridische kwestie): Je bent verplicht een factuur uit te reiken (brengplicht). Of je daar aan hebt voldaan wordt bepaald of de klant extra eisen stelt aan dat afleveren. Dat is hier het geval. Dus als je je factuur hebt kunnen afleveren op Digipoort, dan is het verder aan het Rijk om te zorgen dat hij verwerkt en betaald wordt. Ongeacht of de betreffende Rijksdienst haar interne processen op orde heeft.

Kort en goed. De Rijksoverheid wil iets, maar sluit onvoldoende aan op de markt. Een gevalletje ketendigitalisering waarbij de overheid zichzelf de zwakste schakel heeft gemaakt. Gelukkig voor haar stimuleert diezelfde Rijksoverheid innovatie in het bedrijfsleven, en zullen we tal van innovaties zien die een goed deel van de huidige problemen wegwerken. Eind goed, al goed.

Rob Tolstra

Gelukkig is er go2UBL! “gewoon doen!”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond