Deel dit artikel
-

Twitter gaat voor 1 miljard dollar

Twitter hoopt 1 miljard dollar (740 miljoen euro) op te halen met zijn beursgang. Dat blijkt uit documenten die het microblog bij de Amerikaanse toezichthouder heeft ingediend.

Voormalig CEO Evan Williams zal met 56,9 miljoen aandelen het meest kunnen cashen. De huidige CEO Dick Costolo heeft 7,6 miljoen aandelen. Oprichter en bestuursvoorzitter Jack Dorsey heeft er 23,4 miljoen. Andere aandeelhouders Rizvi Traverse, Spark Capital, Benchmark, Union Square Partners en DST Global hebben elk vijf procent.

Voor het eerst zijn nu ook financiële gegevens bekend gemaakt. Het bedrijf verloor in heel 2012 79,4 miljoen dollar op een omzet van 316,9 miljoen. In de eerste helft van dit jaar was het verlies al bijna even groot: 69,3 miljoen dollar. De omzet steeg wel significant in die periode: met 107 procent. De omzet valt echter de helft lager uit dan analisten hadden berekend. De kosten voor onderzoek stegen in de eerste helft naar 112 miljoen. Twitter heeft 164 miljoen dollar in de bank.

Twitter heeft volgens eigen opgaven 215 miljoen actieve gebruikers, die dagelijks 500 miljoen berichten versturen. Toch valt de groei tegen. Vorig jaar had Twitter 200 miljoen gebruikers.

Wel lijkt het bedrijf steeds meer te verdienen aan zijn gebruikers. 87 procent van zijn inkomsten ontleent Twitter aan advertenties.  Advertentie-inkomsten per bericht bedragen 80 dollarcent (per duizend views), 26 procent meer dan een jaar geleden. Het meeste verdient Twitter met zijn advertenties in het thuisland: 2,17 dollar. Internationaal gaat het om 30 dollarcent. 65 procent van de advertentieomzet betreft mobiel. Datalicensies brachten in de eerste helft van 2013 7 miljoen dollar op.

Een datum voor de beursgang is nog niet bekend. Twitter maakt eerst een ronde langs investeerders.

John Grau, hoofd merkstrategie van Twitter, spreekt volgende week op Emerce eDay.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond