Deel dit artikel
-

Uitgeverij van de Toekomst wisselend succes

Van de 33 mediabedrijven die deelnamen aan de tweede editie van het project Uitgeverij van de Toekomst hebben er slechts twee hun doelstellingen niet behaald. Dat blijkt uit een afsluitend rapport over het project dat deze week is verschenen. Gezamenlijk innoveren bleek echter moeilijker dan individueel een innovatieproject uitvoeren.

Uitgeverij van de Toekomst is een innovatieprogramma voor MKB-bedrijven in de uitgeverij- en mediasector. Het project wordt ondersteund door een subsidie (IPC) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De RVO, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en in 2014 ontstaan uit een fusie van Agentschap NL en Dienst Regelingen, stimuleert ondernemers bij innovatief ondernemen.

Onder de innovatieprojecten bevonden zich onder het creëren van crossmediale content- of verkoopplatformen, het ontwikkelen van een mobiele app en het innoveren van de redactionele workflow.

Bijna veertig bedrijven in de media- en uitgeversbranche meldden zich aan als deelnemer. Twee van hen gingen tussentijds failliet, en weer andere bedrijven trokken zich terug. In totaal hebben de deelnemende bedrijven zelf 2,4 miljoen euro geïnvesteerd.

Deel dit bericht

3 Reacties

Patrick Swart

Wat een foutieve berichtgeving van Emerce! Dat mag toch niet gebeuren. Redactioneel bijzonder onzorgvuldig. Uitgeverij van de Toekomst is namelijk een van de meest succesvolle innovatieprogramma’s die er lopen. Daar komt nog bij dat Emerce zelf deelnemer is geweest aan hetzelfde programma en weet dat het succes van Uitgeverij van de Toekomst boven de 90% ligt. Emerce heeft als deelnemer zelf heeft veel moeite gehad om samen te werken met andere partijen en wellicht is dat de onderliggende reden van deze foutieve en onzorgvuldige berichtgeving.
Even de feiten op een rij over deze tweede groep (37/120) van deelnemers: totaal 37 bedrijven, waarvan er 2 failliet zijn gegaan en dus hun innovatieprogramma niet succesvol hebben kunnen afronden. Daarnaast zijn er 2 bedrijven die zich hebben teruggetrokken uit het programma omdat de samenwerking onvoldoende vorm kreeg. Samenwerking is het uitgangspunt van het programma en de voorwaarde voor het verlenen van de subsidie. Dit betekent dat 33 van de oorspronkelijk 37 deelnemers het innovatieprogramma succesvol hebben afgerond. Dat is 90%. Zonder de twee faillissementen ligt dat percentage op 95%. Dat is een ongekend hoog percentage wanneer je dat vergelijkt met veel andere subsidieprogramma’s waar de 50% vaak niet gehaald wordt. Ook de eerste groep Uitgeverij van de Toekomst deelnemers (35/120) hebben boven de 90% gehaald. Jammer dat Emerce ook na onze reactie op bovenstaande artikel, de inhoud niet hebben willen aanpassen. De rectificatie komt daarom maar van GEA die het programma management heeft verzorgd. Daarom een suggestie voor een nieuwe kop: Uitgeverij van de Toekomst zeer succesvol

Jan Libbenga (redactie Emerce)

In de eerste zin van inleiding was het woord ‘niet’ weggevallen, hetgeen even voor misverstanden heeft gezorgd, maar dat is vrij snel door een lezer opgemerkt (al voordat er contact was). Verder is er helemaal geen sprake van foutieve berichtgeving, al gaan we misschien niet mee in de jubelende toon van Patrick Swart. Onderzoekers vinden hun werk al gauw een ‘groot succes’. Er waren ook afvallers en zo stonden er nog meer opmerkingen in de eindrapportage waardoor we er een onsje enthousiasme afgehaald hebben. Dat is ons goed recht. Koppen als ‘Uitgeverij van de Toekomst zeer succesvol’ horen sowieso niet op Emerce thuis.

En dat heeft helemaal niets te maken met de rol die Emerce zelf in dit traject heeft gespeeld. De (zelfstandige) redactie heeft daar geen directe bemoeienis mee gehad, laat staan dat ons daarover zelfs maar details bekend waren.

Mir Wermuth

Inderdaad blijft het toch wel een tendentieuze kop……

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond