Deel dit artikel
-

Unilever verplaatst R&D naar de wolken

Unilever gaat zijn wetenschappelijke genetische onderzoek op het platform van Amazon uitbreiden en combineren met onderzoek uit publieke bronnen. Ook de onderzoekslabs uit China en de VS van Unilever zullen daaraan deelnemen.

Unilever werkt al langer aan wat men e-science noemt. Het idee is om de data van de diverse R&D-labs over de volgorde van aminozuren in eiwitten (nucleotiden in een DNA- of RNA-molecuul) te combineren met publiekelijk beschikbare biodata, zo verteld Peter Keeley, hoofd IT van Unilever R&D, aan Information Age.

Unilever doet onder meer onderzoek naar hoe microben reageren op het menselijk lichaam. Op basis daarvan kan bijvoorbeeld deodorant worden verbeterd.

Tot voor kort rekende Unilever locaal aan genetische data via een gridcomputer in zijn Port Sunlight labs in Noordwest Engeland. De hoeveelheid data die men nu wil onderzoeken is echter te groot. Samen met advieskantoor Eagle Genomics, gespecialiseerd in bio-informatica, wordt die data nu naar Amazons cloud gebracht en gecombineerd via Amazon Web Services. Bij Amazon kan ‘rekenkracht’ worden ingekocht.

Wel moeten nog enkele juridische aspecten nader onderzocht worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond