Deel dit artikel
-

Universiteit Groningen start MOOC

De Rijksuniversiteit Groningen begint in september met MOOCs, gratis publieke colleges die door de eigen professoren worden gegeven. Lex Hoogduin doet de aftrap met een cursus ‘Beslissen in een complexe en onzekere wereld’.

Een paar duizend belangstellenden schreven zich reeds in voor de eerste Massive Online Open Course (MOOC) van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze gaat op 15 september van start, duurt zes weken en vergt een wekelijkse investering van zes uur.

De RuG is niet de eerste Nederlandse universiteit die MOOC’s organiseert. De collega’s in Amsterdam, Delft, Eindhoven en Leiden gingen de noordelingen al voor.

De grote collegezalen in Groningen worden voorzien van videoregistratiesystemen, zodat er meer colleges kunnen worden gefilmd voor uitzending. De registraties zijn behalve bedoeld voor directe educatieve doeleinden, aan eigen studenten en MOOC-leerlingen, ook voor promotionele doelen. Buitenlandse studenten krijgen via de internetcursussen een idee van de curricula in Groningen.

Twee volgende internetcursussen zijn al in ontwikkeling: ‘Biology of Ageing’ en ‘Religion and Conflict’.

Het technische systeem achter de Groningse MOOC’s wordt geleverd door Futurelearn uit Engeland.

Onderzoek van Google leert dat nog geen vijftien procent van degenen die aan een MOOC beginnen de eindstreep haalt. Verder onderzoek laat zien dat de helft van de studenten hun vooraf bepaalde leerdoel daadwerkelijk haalt.

Foto: Eigenberg Fotografie (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond