Deel dit artikel
-

‘UPC en KPN traineren aanleg glasvezel Gelderland’

UPC en KPN liggen dwars bij de plannen van de Provincie Gelderland om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. Dat zegt deputeerde Jan Jacob van Dijk. De provincie doet een beroep op EU-gelden, maar heeft de toezegging van deze twee marktpartijen nodig dat zij zelf niet gaan investeren in de aanleg van glasvezel op  bijvoorbeeld bedrijventerreinen. UPC en KPN willen die toezegging niet doen.

Volgens Van Dijk hebben de twee aanbieders mondeling laten weten dat zij de komende jaren geen plannen hebben om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. De kosten daarvoor zouden te hoog zijn. ‘Maar als we ze dan vragen om dat zwart op wit te zetten, dan geven ze niet thuis. Dan gaat het om vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Door hun gedrag krijgen de bewoners van het buitengebied later de beschikking over breedband. Het kan toch niet zo zijn dat partijen als UPC en KPN hierdoor de aanleg van glasvezel in het buitengebied blokkeren of op zijn minst gaan vertragen? Waar is hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?’

Hij vindt ook het mobiele aanbod van de providers onder de maat. ‘In Poederooien moeten tuinders bij de vaste telefoon blijven zitten, omdat de mobiele telefoon geen bereik heeft. Abonnementen met 4G worden afgesloten, terwijl een 2G nog niet eens kan worden geleverd.’

UPC laat Omroep Gelderland weten de gegevens wel te willen verstrekken, maar men wil voorkomen dat deze gegevens bij derden belanden. Volgens Van Dijk wil de gemeente alleen een schriftelijke toezegging, ‘geen bedrijfsgegevens’.

De provincies zijn aangewezen op de EU, omdat de rijksoverheid voorlopig geen financiële steun zal verlenen om de aanleg van breedbandnetwerken te stimuleren, zo liet minister Kamp van Economische Zaken eerder deze maand in een brief aan de Tweede Kamer weten. Maar ook bij de EU is minder geld beschikbaar voor breedbanduitrol in krimp- en buitengebieden. De oorspronkelijke reservering van 9,2 miljard euro voor ondersteuning van Europese digitale projecten en breedbandinfrastructuur is verlaagd tot een miljard euro.

 

 

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Jelle

Verleden weekend nog netwerk storing in Twente. 80 kiloBIT per seconden als je een paar kilometer van je wijkcentrale af zit. Ouderwetse koperen telefoonkabels als netwerk met een capaciteit van 6mbit, komt als je geluk hebt 3mbit van over en dan ook nog een lijn die klappert.

Bij de helpdesk van provider zijn ze wel begripvol, je kunt de plaatsvervangende schaamte voelen als je komt met de klacht dat je 80kilobit per seconde registreert. Nog maar eens een andere modem opsturen dan, want ja, wat moet zo’n provider dan doen? En wat doet KPN dan om zo’n probleem op te lossen? Niets. Althans dat is wat ik ervan zie. “We zijn ons ervan bewust en we lossen het op” en dat gaat zo al anderhalve week.

Een beetje lokaal is het echt bar en boos wat betreft dekking en beschikbaarheid. Dat zo’n provider dan niet eens op schrift wil zetten dat ze er geen zin aan hebben en daarmee effectief de kans uberhaupt blokkeren dat er Europees geld aan besteed wordt, vind ik praktisch crimineel.

Jan

Dan neem je toch gewoon Tooway internet via de satelliet, dan heb je 20 Mbsec overal waar je ook woont en laat je de kpn toch gewoon barsten. Heb ik ook gedaan, en bel nu over Tooway met Voip, alles bij elkaar met satelliet televisie goedkoper dan Kpn en alles werkt perfect

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond