Deel dit artikel
-

Utrecht en Den Haag met gratis WiFi op pleinen

De gemeente Utrecht heeft vandaag op de Neude gratis WiFi in werking gesteld. Begin volgende week zal publiek WiFi ook op drie andere pleinen in de stad gerealiseerd zijn (Vredenburg, Stadhuisplein en Domplein). De proef moet inzicht geven in het feitelijke gebruik door bezoekers, bedrijven, ondernemers, studenten en evenementenorganisaties.

De afdeling economische zaken van de gemeente Utrecht heeft samen met het Centrum Management Utrecht (CMU) de proef ontwikkeld. De inlog is simpel, en komt uit op de pagina van ‘Bezoek Utrecht’ met informatie over Utrecht viert 2013.

De gemeente Den Haag biedt vanaf nu gratis Wifi aan op Het Plein. Ook dit netwerk kan zonder wachtwoord worden gebruikt en de gebruiker hoeft geen hapje of drankje te bestellen. Gemeente, Stichting Horeca Plein, de Stichting GlasLokaal en Mauritshuis werken samen om het Plein ‘tot een van de meest gastvrije pleinen van Nederland te maken’.

Centraal in al deze experimenten is het Utrechtse Wifives van Rob van den Broek, dat zelf investeert. “Het is niet zo dat deze experimenten financieel volledig worden gedekt door partners, wij zijn met diverse steden in gesprek over verdienmodellen”, zegt Van den Broek tegen Emerce.

Van den Broek ziet niks in een advertentiemodel, dat zit de internetervaring alleen maar in de weg. Hij wil dat telecombedrijven de capaciteit gaan huren om overbelasting van het netwerk tegen te gaan. Abonnees schakelen dan automatisch over op WiFi. “Dat gaat straks ook met telefonie gebeuren.”

Van den Broek heeft met T-Mobile succesvol geëxperimenteerd in Scheveningen. “Zij leggen nu een eigen netwerk aan om het verkeer in drukke centra te ontlasten. Wij zijn nu in gesprek met meerdere telecombedrijven over huurmodellen.”

Van den Broek wil het aantal steden met gratis WiFi langzaam uitbreiden. “Anders dan een concurrent als Billseye WiFi gaan wij niet op voorhand roepen dat we veertig steden van gratis WiFi gaan voorzien.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond