Deel dit artikel
-

Weinig verrassingen in verjaardagsupdate Windows 10

Niet iedereen zal morgen meteen kunnen beschikken over de Windows 10 Anniversary Update, zo heeft Microsoft bekendgemaakt. Pc en mobiel gaan voor, in fasen ook nog, daarna komt ook Xbox aan de beurt.

Windows 10 is een jaar oud, tijd voor een feestje, moet Microsoft hebben gedacht. Een morgen te verschijnen upgrade voegt nieuwe functionaliteit toe, maar het is geen Windows 11. Microsoft wil niet langer iedere drie jaar een heel nieuw systeem lanceren. In plaats daarvan wordt Windows in kleine stapjes verder ontwikkeld.

Voor pc-gebruikers is het dan ook geruststellend – of misschien teleurstellend – dat er nauwelijks iets zichtbaars is veranderd. Het startmenu heeft wat kleine cosmetische veranderingen ondergaan, met een extra snelmenu, maar de vertrouwde tegeltjes zijn gebleven. En rechts onderaan de balk zie je beter of er nieuwe notificaties zijn. Het notificatiescherm zelf blijft helaas even lelijk als voorheen.

Spraakhulpje Cortana draait nu zelfs op het lockscreen en is wat slimmer geworden, maar voor Nederlandstalige gebruikers was Cortana tot nu toe niet eens beschikbaar. Nederlands verstaat zij nog altijd niet, wel kun je nu dan eindelijk de Engelstalige spraakassistent activeren. Wie dat niet wil kan Cortana gewoon als zoeksysteem op de taakbalk blijven gebruiken.

Windows Ink Workspace is de noodzakelijke software voor het schrijven met een stylus of normale pen, maar die uitbreiding kom je alleen in Microsofts tablets tegen. De pc-gebruiker vindt hooguit een verwijzing in het regelpaneel.

Microsofts Edge browser heeft dan eindelijk ondersteuning voor extensies gekregen, maar het aanbod van extensies is erg mager, en niet alles draait nog lekker. Edge, hoewel stukken sneller dan Internet Explorer, is tot nu toe niet echt aangeslagen en daarin lijkt voorlopig geen verandering te komen. Chrome heeft de Windows-desktop veroverd.

Onder de motorkap is er wel veel verbeterd: nieuw is hardware-gebaseerde isolatie tegen eventuele aanvallen, een beschermende zandbak in de Edge-browser, het isoleren van Flash van de browser en betere bescherming tegen malware, maar de gemiddelde gebruiker zal daar niets van merken.

Een waarschuwing: Het installatieproces over een bestaande configuratie kan makkelijk een uur in beslag nemen.

Deel dit bericht

11 Reacties

Patryk

Wat zijn jullie NEGATIEF!!
Maar iets over Apple dan is alles prima en top.

Jelmer

Ik kan me totaal niet vinden in dit bericht. Hoezo zo’n negatieve toon? Dit zijn wel degelijk grote veranderingen! Hadden ze dan weer een nieuw design moeten invoeren, of wat? Windows 10 werkt voor mij prima en deze update lijkt me super prettig!

Wel fijn dat ik nu een eenvoudig overzicht heb van de veranderingen, daar moet ik jullie wel even voor bedanken 🙂

G-J

Ik ben zeer benieuwd naar de upgrade voor onze nieuwe windows, ik was er al goed over te spreken maar nu nog meer!
Ik kan niet wachten tot het einde van de week!

Harry

Benieuwd of ik morgenvroeg meteen de update binnen krijg en hopelijk werkt Edge dan wel want nu zie ik vaak de melding dan een website niet gevonden kan worden wat even later met IE 11 wel lukt . Nou je we zien het wel !

Wesley

Wat is dit voor een ‘nieuwsartikel’? De auteur is wel erg negatief over Windows 10, prima, laat hem er niet blij mee zijn, maar ventileer je mening dan niet in een dergelijk artikel. Wie denkt hij bijvoorbeeld te zijn om voor mij te beslissen dat het notificatiecenter lelijk is? Daarnaast zijn er tal van andere wijzigingen in Windows 10 die niet besproken worden in dit artikel. Opzich hoeven niet alle wijzingen per se besproken te worden, maar trek dan ook niet de conclusie dat het aantal wijzigingen beperkt is als je maar een handjevol daadwerkelijk benoemt.

Geert van Voorn

Goedemorgen allen,

Een optie daar zat ik op te wachten Edge normaal laten werken zodat ik ook normaal mijn Norton kan gebruiken maar helaas misschien een volgende keer. P.S. I.E. 11 is bij mij een drama loopt steeds vast.

Frits

Fijndat Microsoft zo voorzichtig omgaat met het feit, dat Windows 10 nu erg degelijk en voorzichtig op menig apparaat draait en dat ook na de grote update zo wil houden. Alles in kleine, maar zekere stappen plaats laten vinden is de beste optie voor hen.

Jericho

De auteur is met alle recht negatief, als je dàt al negatief kan noemen, je kan jezelf kleingeestig noemen als men al de “eindgebruiker” niet mag waarschuwen voor een en ander. Een negatief artikel over Windows 10 is wel iets anders en die zijn er tot met duizenden klachten te vinden op de community website van Microsoft zelf. Een grafiek toont aan dat de meeste computers massaal nog of terug op W7 draaien en dàt kan ik best geloven. Windows is één grote vervelende update. Het is slecht voorbereidt en er is voor een leek géén duidelijk antwoord. Ik heb zelf vandaag de update proberen binnen te halen met de MediaCreationTool , nu dikke pech want dat is dus gewoon de oude versie gebleven, Microsoft geeft voorrang aan pc, mobiel en dan Xbox, in schijven wel te verstaan. Dàt een goede vlotte update noemen vind ik een brug te ver, en troost je een uur is nog weinig. Wat bij Android gesmeerd loopt kan bij Microsoft nog steeds niet, en inderdaad: mijn buur heeft hem de fantastische update, 2 uur ellende, en een beschadigd profiel. Alle programma’s die na aankoop werden geplaatst zijn opnieuw te installeren, Windows live mail die voordien perfect werkte en luxe was om je e-mails te bewaren wel deze is hij ook kwijt, de verwijzing naar Apple is terecht, had ik de evolutie van Windows gekend, de slechte ondersteuning, de sloten aan updates, de fouten, de onnoembare crashes en andere problemen, de in- compatibiliteit met programma’s die onder Windows perfect draaiden en nu weigeren ( met véél gevloek, gezwoeg en gezweet krijg je third-party-software aan de praat – soms ) dan was ik nooit aan W8 begonnen. In principe zelfs niet aan W7 – volgens mijn ervaring begon Windows na 98 gewoon te zinken. Windows 10 zou de laatste zijn, ja al die updates – de 1511 was een massale, nu de anniversary en het einde is er volgens insiders nog niet per seizoen te verwachten dus telkens een nieuwe Windows enkel blijft het onding 10 heten.

Karin

Wat een gezeur zeg…..windows 7 was en is nog steeds erg goed. Ga jij maar lekker crashen met 98 dan gaat de rest van de mensheid wel met de nieuwe technologie de toekomst tegemoet, we hebben nog nooit zo’n stabiele windows gehad als windows 10.
Ik ben er iig wel heel erg blij mee.
Misschien moet je eerst eens wat meer lezen voordat je van alles gaat installeren, want anders heb je dat soort problemen niet.

Haije Weldaon

Mijn Laptop kan er niet mee om gaan. Na een flinke tijd updaten start ie gewoon op. Maar, zodra ik het wachtwoord heb ingetikt start ie door en blijft dat ook telkenmale doen. Er is geen mogelijkheid om iets aan te klicken, hij heeft daar gewoon geen tijd voor. Het opstarten in veilige modus lukt ook niet want dan blijft het scherm zwart met enkel de melding ,,Safe Mode” in elke hoek.
Als iemand een oplossing heeft dan houd ik me aanbevolen.
mvg Haije Weldaon

Haije Weldaon

Ik heb zelf de oplossing al gevonden. Het werkt weer zoals het moet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond