Deel dit artikel
-

Videoplatform Hulu blaast verkoop af

Na weken van biedingen hebben de eigenaren van videoplatform Hulu besloten om het bedrijf niet meer te verkopen. In plaats daarvan wordt nog eens 750 miljoen dollar geïnvesteerd.

Dat geld wordt opgehoest door alle bestaande aandeelhouders: 21st Century Fox (News Corp), Comcasts NBCUniversal en Walt Disney. Een opmerkelijk besluit, want de drie eigenaren konden het tot dusverre niet eens worden over de toekomst van de onderneming. Om die reden stapten CEO Jason Kilar en verschillende van zijn medewerkers eerder dit jaar op.

Van de bieders op de belangrijkse (Amerikaanse) concurrent van Netflix waren naar verluidt alleen nog telecombedrijf AT&T en investeerder Peter Chernin overgebleven. Partijen als Yahoo werden afgewezen omdat ze te laag boden. Blijkbaar gold dat ook voor de favoriete overnamekandidaat DirecTV, het Amerikaanse Canal Digitaal. Volgens AllthingsD zou het kunnen dat sommige van deze partijen alsnog een rol gaan spelen in de financiering van de onderneming.

Het is de tweede keer dat een voorgenomen verkoop van Hulu wordt afgeblazen. Destijds waren er helemaal geen serieuze overnamekandidaten.

Hulu zal om te kunnen overleven moeten internationaliseren. Plannen om de dienst in Engeland en Ierland uit te rollen, zijn al eens opgeschort. Hulu lanceerde in Japan in het najaar van 2011, maar daar is het bij gebleven.

Er kan niet te lang gewacht worden, omdat allerlei partijen bezig zijn hun positie in bijvoorbeeld Europa te versterken. Zo is het Spaanse Wuaki, sinds vorig jaar eigendom van de Japanse gigant Rakuten, inmiddels in Engeland gestart. In komende 24 maanden zal de dienst in de ‘belangrijkste Europese landen’ beschikbaar zijn. Het Britse aanbod bestaat uit materiaal van alle grote studio’s als Warner Bros., Disney, Sony Pictures Entertainment, Twentieth Century Fox Home Entertainment en BBC. Eerst worden Pc en Mac ondersteund, daarna spelcomputers, Smart tv’s en tablets.

Hulu, verkrijgbaar via onder meer Apple TV, de Wii en mediaspelers van Roku, heeft drie miljoen betalende abonnees. De omzet ligt rond de zevenhonderd miljoen dollar, maar winst wordt er nog niet gemaakt.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond