Deel dit artikel
-

Ook virtueel stelen is strafbaar

Het afhandig maken van een virtueel amulet en masker uit het online spel RuneScape is wel degelijk diefstal op, zo oordeelde de Hoge Raad vandaag.

De Hoge Raad boog zich de afgelopen maanden over een zaak die al sinds 2008 speelt. De verdachten, twee jongens uit Leeuwarden van 14 en 15 jaar, hadden in 2007 een dertienjarige plaatsgenoot met geweld gedwongen tot het ‘overboeken’ van virtuele items die het slachtoffer had gewonnen met het internetspel RuneScape.

Centraal in deze zaak is of virtuele voorwerpen als ‘goederen’ kunnen worden beschouwd die kunnen worden ‘weggenomen’ zodat er sprake is van diefstal. Als deze goederen – volgens vaste rechtspraak – voor de bezitter waarde hebben en de eigenaar ervan er niet meer over kan beschikken, is er sprake van diefstal, vond de officier van justitie.

In 2009 volgde een soortgelijk zaak, waarbij twee (veertienjarige) verdachten wachtwoorden van Habbogebruikers hadden bemachtigd en vervolgens de ‘meubi’s’ die bij die accounts hoorden naar hun eigen kamer hadden overgezet. De rechtbank vond dat computervredebreuk.

Artikel 310 Sr beschermt de beschikkingsmacht van de rechthebbende op een goed. Volgens eerdere rechtspraak kan zo’n goed ook een niet-stoffelijk object zijn.

Voor het slachtoffer, de verdachte en zijn medeverdachte hebben de virtuele bezittingen reële waarde, aldus de Hoge Raad. Het slachtoffer heeft binnen het spel de feitelijke en exclusieve beschikkingsmacht over die objecten. Door het handelen van de verdachte en de medeverdachte is het slachtoffer die macht kwijtgeraakt. Volgens de Hoge Raad heeft het hof hieruit kunnen concluderen dat sprake is van diefstal.

De veroordeling van de verdachte is hiermee definitief. Wegens overschrijding van de redelijke termijn heeft de Hoge Raad de opgelegde werkstraf echter verminderd tot 144 uur.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond