Deel dit artikel
-

Vodafone-cijfers: Nederland belt en sms’t minder

De Nederlandse consument is bij Vodafone aanzienlijk minder gaan bellen en sms’en afgelopen. Sms-verkeer daalde in volume met een kwart en telefonie met twaalf procent. Mobiel internet daarentegen verdubbelde bijna.

Dit telecomgedrag van 5,3 miljoen klanten brengt Vodafone in Nederland een omzetdaling van vier procent tot 443 miljoen euro.

Op een enkele uitzondering na werd in de afgelopen twee jaar geen groei geboekt. Dat wijt de leiding aan de intense concurrentie, dalende opbrengsten uit gastgebruik en het algehele economisch sentiment. Dat geldt overigens ook groepsniveau, waar de omzet afgelopen kwartaal ook met 4,2 procent daalde tot 12,6 miljard euro. In Europa is de minus 7,9 procent.

De consument in Nederland verbelde in de drie maanden tot 1 juli 2,6 miljard minuten en verstuurde 479 miljoen sms’jes. Dat zijn dalingen van respectievelijk twaalf en 25 procent. De dataconsumptie ging van 2407 naar 4479 terabyte. Die plus van 86 procent is meer dan het internationale gemiddelde van 73 procent.

Internationaal gaat de knop bij de telecombedrijven om van spraak- naar datageoriënteerd. Dat laten ook deze cijfers van Vodafone zien. Om die transformatie op te vangen, investeert het deze twee jaar 24 miljard euro in de opwaardering van zijn vaste en mobiele netwerken. In Nederland betekent dat snellere uitrol van het 4G-net en een aanstaande snelheidsverhoging (LTE Advanced, 4G+).

Het 4G-netwerk heeft in Europa inmiddels een dekking van 52 procent. Een kleine zeven miljoen klanten heeft een passende combinatie van telefoon en abonnement. Het zogeheten Red-abonnement moet de consument ertoe verleiden meer data te gaan gebruiken door geen grenzen te stellen aan bellen en sms’en. Dit onbeperkte abonnement bracht het bedrijf afgelopen kwartaal 2,3 miljoen nieuwe klanten, wat het totaal voor Red op 14,3 miljoen brengt.

Vodafone Group boekte een winst van 5,8 miljard euro, een daling van vijftien procent ten opzichte van vorig jaar.

Foto: Esparta Palma (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond