Deel dit artikel
-

Ook voetbal stapt in Big Data

De Duitse voetbalbond (DFB) zet samen met SAP speciale technologie in bij het WK 2014. De bond gaat Big Data analyseren om het voetbal naar een hoger plan te tillen. Een computer neemt vanaf nu de wedstrijd- en trainingsanalyse in zijn geheel over.

DFB heeft hiervoor een speciale analysetool door SAP laten ontwikkelen, genaamd SAP Match Insights. De voetbalbond wil op basis van de analyse de prestaties van het team en van individuele spelers verbeteren.

Een speciale camera registreert alle benodigde data door wel tot duizend posities per seconde op te nemen. Bij een wedstrijd komt dit neer op circa 60 miljoen posities. De software herkent hierbij de spelers die bij een bepaalde actie betrokken zijn. Door het geautomatiseerd plaatsen van zoektermen bij deze acties, kunnen de coach de situatie eenvoudig terugvinden in de database. De voetbalspelers van die Mannschaft kunnen daarnaast hun eigen prestatiegegevens via een app op hun mobiele telefoon inzien.

Doordat de architectuur van de databank zeer snel is, is alle informatie binnen enkele seconden beschikbaar. De specifieke situaties zijn dus tijdens een wedstrijd al te bekijken. Naast de gegevens van alle spelers van die Mannschaft is ook informatie van de concurrenten van Duitsland in de database opgeslagen.

De geanalyseerde gegevens zijn bedoeld om de prestaties van zowel individuele spelers als het team in zijn geheel te verbeteren. Dit gebeurt door belangrijke situaties te evalueren, zodat het team zich beter kan voorbereiden op toekomstige wedstrijden. Maar ook door individuele gegevens te bekijken. Denk hierbij aan informatie over de snelheid van een speler op bepaalde afstanden of gegevens over de balcontrole. Spelers die niet goed scoren op deze punten, kunnen hun zwakke plekken verbeteren door middel van specifieke trainingen. Daarnaast kunnen coaches Big Data inzetten voor het samenstellen van het meest ideale team. Op basis van de analyses weten zij immers over welke kwaliteiten een speler moet beschikken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond