Deel dit artikel
-

Volkswoede over sluiting Google Reader

Het besluit van Google vannacht om per 1 juli te stoppen met RSS Reader, heeft geleid tot een storm van protest. Volgens Google gaat de stekker eruit omdat het gebruik afneemt.

Google begon Google Reader in 2005, maar sindsdien heeft RSS veel concurrentie gekregen, vooral van Facebook en Twitter. Google wil geen energie meer steken in de ontwikkeling en het onderhoud van de gratis dienst.

Ontwikkelaars vreesden al dat Google zijn Reader zou opgeven. In 2007 werd nog volop geïnvesteerd in de Reader, toen de technologie van Feedburner werd gekocht om gebruikers ook inzicht in statistieken te kunnen geven.

Ondanks nauwelijks serieuze API-ondersteuning, maken erg veel derden gebruik van de dienst. Bekendste voorbeeld is de Flipboard-achtige applicatie Feedly voor Android en iOS of NewNetWire voor Mac. Feedly kondigde vannacht aan dat het met een oplossing komt zodat de RSS-feeds gewoon gebruikt kunnen worden.

Gebruikers kunnen hun data de komende vier maanden elders onderbrengen. Er is al een open source initiatief genaamd Sharebro.org.

Het verdwijnen van Google Reader is onderdeel van een grotere voorjaarsschoonmaak. Ook Google Cloud Connect, Google Voice App voor BlackBerry, Google Building Maker en Search API for Shopping stoppen.

Deel dit bericht

11 Reacties

Bas van der Veeken

Social media is niet echt te vergelijken met RSS. Het is ook niet bij te houden als ik 100 posts bij Google+ erbij krijg..

Baal van hun besluit! Gebruik het sinds September 2006 nagenoeg elk uur.

Pieter

@Bas, dan zal je serieus wat vrije tijd bijkrijgen. 🙂

Ik ben gestopt mijn mijn reader sinds het wat ‘unmanageable’ werd. De teleurstelling van elke keer weer honderden posts als gelezen aan te vinken, een teveel aan informatie. Voor mij vervangen de sociale media (en vooral dan Twitter) wel mijn reader. Twitter is als het ware mijn nieuwe contentfilter. En het werkt.

Bas van der Veeken

@Pieter:
Blijf vinden dat het social media RSS niet kan vervangen. Posts nemen veel meer ruimte in en kun je ook niet echt als gelezen markeren zodat ze niet meer op de lijst komen. Ook kun je ze niet ‘saven’ / favourite zonder extensie.

Net even Feedly geprobeerd, naadloze transitie. Moest een paar keer de pagina vernieuwen omdat het niet goed werkte. Daarnaast is de interface behoorlijk wennen. We zullen zien…

Bij mij valt het mee, ongeveer 100 berichten per dag, dat is te doen. Veel meer moet het niet worden.

Berichten per dag:
– NU.nl 29.5, Tweakers.net 19.9, Hardware.Info 10.6, Security.NL 9.3, Emerce 8.2

Pieter

@Bas,klopt, maar ik gebruik social meer als content curator.
Een honderdtal feedposts is geen probleem, maar vanaf je vb. smashing magazine, lifehacker en techcrunch erbij neemt, moet je zo hard gaan filteren dat het niet leuk meer is.

Volledig eens over de features. Wat echter nog beter zou zijn, moest de reader ‘slim’ zijn: tonen wat je wilt zien. Een combinatie van StumbleUpon en feedreader. Dan pas keer ik terug naar mijn feeds. 🙂

Kees

Mooi alternatief voor Google reader, Totally.me. Kijk er naar, het verzameld alle social media en je RSS feeds

André Scholten

Ik vind het voornamelijk handig om met de Reader de kleiner nich-vak-sites bij te houden. Blogs van interessante mensen die nog niet zo groot zijn. Die mis je op de sociale netwerken, daar komen vaak alleen de grote sites voorbij, die ik dus niet in de Reader heb staan.

Nu maar op zoek naar een webbased alternatief, jammer.

Maarten

Erg jammer deze ontwikkeling. Ik gebruik de reader ook al jaren of programma’s die daar aan de achterkant gebruik van maken. Ik vind ook dat social media geen vervanging voor een RSS Reader is. Met een RSS Reader kan je veel specifieker onderwerpen filteren. Of zoals Andre zegt, kleine blogs in de gaten houden die maar af en toe iets posten.

Google heeft natuurlijk ook Google Currents (https://www.google.com/producer/currents). Misschien dat daar nog een goede import optie voor komt alleen is daar geen web-based versie van. Je kan daarin ook je Google reader feeds benaderen alleen moet je ze dan 1 voor 1 aanvinken.

Erwin Boogert

Ik had niet gedacht dat ik NetNewswire ooit nog van stal zou halen. Maar waar is die verdraaide licentiecode ook al weer gebleven? ..

Mocht iemand andere en betere suggesties hebben, meld ze gerust hier in het reactiedoosje. Graag zelfs. Voorkeur: kale RSS-lezer, geen socialmedia-integratie of intelligente artikelsuggesties.

Bart van de Casteel

Ik vind het heel jammer dat Google Reader gaat stoppen. Ik gebruik het al jaren en het geeft een duidelijke overzicht van nieuwe posts. Social Media vind ik geen goede vervanger. Ik kijk niet iedere mintuut op Twitter of Facebook om de laatste post bij te houden. Laten we hopen dat ze op 1 april zeggen dat het een grap was 🙂

Maarten

We kunnen ook met zijn alle ook de petitie tekenen:
https://www.change.org/petitions/google-keep-google-reader-running

🙂

Erwin van Ginkel

Helaas…

Ik zit midden in een proces om informatie over een nichemarkt van honderden websites te monitoren. RSS reader is dan toch nog steeds de beste oplossing. Ik ga ook over op een alternatief. Bedankt voor de suggesties!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond