Deel dit artikel
-

Vooruitblik 2015: Flip die funnel!

In één machtige metafysische zwaai iets positiefs maken van een donkere emotie, zo ziet het creatieve bureau Woedend uit Amsterdam zich het liefst. Woedend bedenkt innovatieve  ‘communicatiedingen’ voor merken. Met als grote klanten Coca Cola, NPO, Marktplaats.nl en het Aids Fonds. Samen met Emerce kijkt oprichter Bas van Berkestijn en creatief directeur Merien Kunst naar 2015.

Wat is het gevoel dat je krijgt bij 2015 in het algemeen?
“De grote omslag gaat nu dan eindelijk gebeuren. Branded content is niet meer de buzzterm, maar gewoon de standaard geworden. Wegwerpreclame en grote pieken in de communicatie blijven voor de meeste merken belangrijk, maar een basislaag aan goede content wordt een vereiste. Daarin vindt ook de dialoog plaats met de consument.

“Pioniers zoals KLM, Wehkamp en Heineken zijn al met hun content de jungle ingegaan en zijn hun eigen pad geslagen. De rest kan er nu achteraan, maar zal ergens een eigen afslag moeten gaan maken. Want originaliteit blijft een voorwaarde om te verrassen.

“Samenwerken is belangrijker dan ooit. Vaste accounts bestaan niet. Elke klus is een project. Ergens moet een lijn worden vastgehouden, een estafettestokje waarin het merk-DNA als het ware is gelaserd. Dat vereist flexibiliteit: de regie uit handen durven geven en accepteren om met halfproducten van andere bureaus aan de slag te gaan. Of, nog moeilijker, toestaan dat de wijsheid soms buiten de deur ligt. En ook het creatieve idee wordt niet altijd meer exclusief door het bureau zelf geleverd. Als je daar transparant over bent, blijf je relevant: een betrouwbare aannemer.

“Die belangrijke content kan overal vandaan komen. Iedereen mag, kan en wil gezien worden. Heel plat, met selfies, of heel doordacht met tienduizenden volgers op YouTube of Instagram. Adverteerders kunnen direct met content creators en influentials aan de slag. Plak er een progressief mediabureau aan vast en je kunt een heel eind komen. Op de lange termijn behoren het merkverhaal en een consistente identiteit tot de tijdloze ingrediënten waarmee een slim bureau zijn waarde absoluut kan toevoegen.

“Al die content zou moeten voelen als een opluchting: minder zelf verzinnen! Gewoon signaleren, inhaken op populaire formats en omtoveren naar branded content. Het gebrek aan controle is voor velen echter nog doodeng. Digitale en sociale media lijkt een mijnenveld vol trollen, haters en zeikerds. Kijk je verder dan de zure commentaren op je Facebookpagina, zie je een generatie makers die steeds volwassener wordt en toch vooral scoort met vrolijke, behulpzame en inhoudelijke content. Vertrouw daarop. Vertrouw op je eigen gunfactor als merk. Als je lef toont en toelaat dat ze met je merk aan de haal gaan, dan wordt dat driedubbel gewaardeerd.”

Van welke trend uit 2014 gaan we in 2015 meer horen en waarom?
‘Big data meets Don Draper’, dat was zo ongeveer de strekking van een mooi stuk in De Correspondent deze zomer. De gulden middenweg tussen data en buikgevoel, het klinkt als een compromis, maar is wellicht het spannendste alternatief.

“Enerzijds keiharde data gebruiken om banners steeds efficiënter achter consumenten aan te laten sluipen is primitief en irritant. En anderzijds, ouderwets gebakken lucht verkopen kan er prachtig uitzien en mooi klinken, maar het converteert voor geen meter.

“De grote geïntegreerde campagne voelt wat mij betreft steeds meer als een scudraket. Slaat hard in, maar met veel te veel collateral damage. Is het niet mooier om te denken in proefballonnen, pilots van ruwe concepten, met daarna steeds betere iteraties van je contentformat of campagnes? De boodschap bezorgd door een sluipschutter. Niet stalken met je product, maar je verhaal per persoon zo relevant mogelijk maken. Vertrouw op het doorgeefluik (flip die funnel), en je hebt een leger aan sluipschutters.

“Maak je content vloeiend, begin een brand story die zichzelf nog schrijft, terwijl je al aan het lezen bent. Het merk is de uitgever en redacteur, de consumenten mogen het bedenken en er in meespelen. Met plot twists, cliffhangers en intrige. En altijd een open einde.

“Maar goed, een specifieke trend? Nog beter meten, dus meer weten. Niet enkel om campagnes achteraf te evalueren en marketingbudgetten te verantwoorden, maar juist om het real-time beter en mooier te maken. En achter de knoppen zitten dan de datakoppies schouder aan schouder laten samenwerken met de creatieve spierballen.

“Dus leer, experimenteer, faal, kijk terug en verbeter. De ondernemersgeest verpakt in een communicatiestrategie: zonder risico geen business.”

Wat wordt 2015 voor een jaar voor Woedend als het aan jou ligt?
“In de praktijk brengen wat ik hierboven propageer: specialiseren, leren, collaboreren, experimenteren.”

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond