Deel dit artikel
-

VPRO Gids zet augmented reality op de voorpagina

Leden van de VPRO krijgen vandaag een interactieve versie van hun programmagids op de deurmat. De cover van het blad is doordrenkt met de technniek ‘augmented reality’, wat als promotie dient voor het nieuwe programma Nederland van Boven.

Wie de voorkant van de gids voor zijn webcam houdt, ziet een nieuwe wereld op zijn computerscherm ontstaan. Het spoorwegnetwerk van Nederland verschijnt op macroniveau op het scherm. Het VPRO-lid ziet treinen tussen intercitystations heen en weer rijden.

Art director Jurriaan Schalken: “We hoeven geen code op de pagina te embedden. De software herkent het fotomateriaal. Je krijgt video te zien die in de uitzending wordt gebruikt. Dat is gebaseerd op echte GPS-data van de NS doorkomsttijden van ProRail. Die hebben we in speciaal perspectief eruit gehaald en in de cover verwerkt. Die data leggen we in Flash over de gids heen.”

De cover is bedoeld om aandacht te vestigen op een nieuw programma van de VPRO. Op zes december is de eerste uitzending van Nederland van Boven. In tien wekelijkse afleveringen toont het programma Nederland zoals we dat nog nooit van bovenaf hebben gezien.

De omroep kreeg toegang tot een immense databases van non en for profit organisaties. Onder hen: Port of Rotterdam, TomTom en Vodafone. Hun data over Nederlandse activiteiten zijn omgewerkt, geanalyseerd en verwerkt tot prachtig geanimeerde visualaties. De omroep zet hiermee en passant een nieuwe stap op het terrein van de datajournalistiek.

Het programma komt op tv en het web, maar niet op mobiel. De datavisualisaties zijn van de hand van 422south.com uit Bristol in Engeland. De interactieve kaarten zijn gemaakt door Stamen Design uit San Francisco in Amerika.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jasper Koning

Een kleine correctie: de data is van Prorail, niet van de NS. En geen GPS-data, maar doorkomsttijden van treinen per spoorbaanvak. En van TomTom hebben we helaas geen data kunnen verwerken. Wel van nog vele andere partijen.

Groet!
Jasper Koning
Eindredacteur Nederland van Boven

Jeroen Mol

Gister direct geprobeerd met de gids! AR ziet er goed uit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond