Deel dit artikel
-

VVD wil discussie over websites omroepen

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil gaan bekijken of omroepen ook met de exploitatie van de websites binnen de grenzen van de omroeptaak blijven. Maandag werden de plannen rond de Mediabegroting 2013 besproken. Dat leverde nog niet veel concreets op.

Het kabinet wil belangrijke wijzigingen aanbrengen in het omroepbestel, mede ingegeven door nieuwe bezuinigingen. Bij elkaar moeten de omroepen driehonderd miljoen euro bezuinigen, waarbij de kleine levensbeschouwelijke omroepen zouden moeten verdwijnen, er geen geld meer zal zijn voor het Metropole Orkest, regionalen zouden worden ondergebracht op Nederland 3, en publieke omroep niet meer betaald zouden moeten worden op basis van ledenaantallen, maar op grond van kwaliteit. De oppositie vindt een groot aantal van deze voorstellen geen haalbare kaart.

De VVD is geen voorstander van een strikt ‘aanvullende publieke omroep’ (een die enkel doet wat andere commerciële omroepen níet doen), maar ze zouden zich beter moeten onderscheiden van de commerciëlen. In dat kader zal ook kritisch gekeken moeten worden naar websites van de omroepen, vindt de VDD.

Gisteren werden expliciet twee voorbeelden genoemd: de muzieksite 3voor12 van de VPRO en de VARA’s opiniesite Joop.nl, die overigens uit de verenigingskas en niet uit algemene omroepmiddelen wordt gefinancierd. Daarbij benadrukte de VVD dat de discussie daarover best wel eens positief zou kunnen uitvallen voor deze sites, maar daarover wel een inhoudelijke discussie dient te worden gevoerd.

Regeringspartij PvdA bleek bij monde van Martijn van Dam echter geen voorstander van een inperking van de internetactiviteiten. Het brengen van sport en nieuws op sites ter aanvulling van het tv-aanbod valt heel goed binnen de omroeptaak.

Dekker benadrukte dat eventuele besluiten niet genomen kunnen worden na uitgebreide consultatie met de betrokken partijen zelf. Hij beloofde met nadere voorstellen te komen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Wil

Het argument dat Joop.nl uit de verenigingskas wordt betaald en dus niet uit publieke middelen zou alleen opgaan er geen publieke middelen naar de omroepvereniging gaan! Dus inderdaad afbouwen die sites die botweg in concurrentie gaan met commerciële bedrijven: het is toch idioot dat met belastinggeld je je eigen concurrentie in leven houdt?!?

echo

Maar waar wil de VVD die discussie over websites dan omroepen?

iwan van Geelen

en dan ook niet vergeten mee-te-nemen; alle TV uitzendingen die verwijzen (“reclame maken”) naar de eigen sites welke commercieel (vol met reclame) geëxploiteerd worden

Jurre

Publieke omroepen exploiteren helemaal geen websites. Wel verkoopt Ster wat banners. Het beleid van de NPO is al geruime tijd dat websites van omroepen een directe koppeling moeten hebben met een televisie- of radioprogramma. Ook is het aantal sites al enorm afgenomen. Het onderwerp is dus eigenlijk een achterhaalde discussie.

iwan van Geelen

mmm volgens de jaarcijfers is er in 2011 toch 1,5 miljoen met internet opgehaald alleen al door de VARA

Bas Huybers

Concurrentie? Uiteraard! En dat is een goede zaak. Deze sites zijn goed bezig om in hun behoefte te kunnen voorzien. Ze hebben alle ‘tools’ binnen handbereik, dus waarom dan ook niet en knallen met die sites! Discussie is overbodig, er zijn belangrijkere zaken, zoals bijvoorbeeld het Metropool orkest z.s.m. commercieel maken: Het grote SBS6 orkest 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond