Deel dit artikel
-

Waarom Apple zijn software weggeeft

Gebruikers van iMacs en MacBooks waren gisteren aangenaam verrast toen Apple bekendmaakte dat de jongste systeemsoftware voor hun computer Mavericks gratis geïnstalleerd kon worden. Apple was al de eerste die de langjarige ontwikkeling van systeemsoftware doorbrak, maar zet nu een nieuwe trend in. De weg terug naar betaalde software lijkt niet meer mogelijk.

Toegegeven: Apple vroeg de laatste jaren al niet veel meer voor zijn systeemsoftware, zij het dat wanneer je bedragen voor al die jaarlijkse updates bij elkaar optelde je ongeveer aan het bedrag kwam dat je eens in de drie jaar voor een nieuwe versie van MacOS X zou betalen. Daar lijkt Apple nu resoluut mee te stoppen.

Ongetwijfeld is het besluit ingegeven door de introductie van Windows 8.1, ook een gratis update voor bestaande gebruikers van Windows. Niet voor niets werd gisteren bij de presentatie van Apple verwezen naar de forse prijs die Windowsgebruikers moeten betalen als ze een losse versie van Windows 8.1 Pro willen aanschaffen. En natuurlijk wil Apple voorkomen dat Mac-gebruikers zelfs maar gaan lonken naar Windows. Maar dat zou wel eens niet de belangrijkste reden kunnen zijn.

Aangezien software de nieuwe hardware is – menig apparaat ontleent zijn meerwaarde aan de programma’s die er op draaien – is het zaak om de concurrentie technisch voor te blijven. En dat lukt beter als alle gebruikers overschakelen naar het nieuwste systeemsoftware.

Apple heeft vaak gewezen op de segmentatie van de Androidmarkt. Er circuleren zoveel verschillende versies van Android op smartphones en tablets dat ontwikkelaars niet meer de volledige groep gebruikers kunnen ondersteunen. Dat zet Android op een achterstand. Om die reden heeft Apple al geen geld meer gevraagd voor nieuwe versies van iOS en zie: gisteren werd bekend dat op 64 procent van de iPhones en iPads al iOS 7 draait, luttele weken nadat dat mobiele OS werd uitgerold.

Hierdoor loopt Apple weliswaar vele miljoenen aan extra inkomsten mis, maar op de lange termijn is de winst vele malen groter. Apple kan sneller vooruit. Daarom is niet te verwachten dat Apple voor de opvolger van Mavericks volgend jaar weer geld zal vragen. En het zal de concurrentie (lees: Microsoft) dwingen om precies hetzelfde te doen.

Apple geeft zijn productiviteitssoftware iWork en creatieve apps iLife overigens nog niet gratis weg, alleen bij de aanschaf van nieuwe Apple hardware.

Deel dit bericht

8 Reacties

Edwin Martin

Of deze update had zo weinig toegevoegde waarde dat te veel mensen niet zouden upgraden als Apple er geld voor zou vragen.

Rob

iLife en iWork zijn via een “legale” wijze ook gratis te verkrijgen.
http://www.onemorething.nl/2013/10/nieuwe-iwork-ook-zonder-vorige-versie-gratis-te-downloaden/

René de Lange

Vanuit het oogpunt van de schrijver een bijna begrijpelijke vergelijking met de rest van de wereld, ware het niet dat we het over een hardware leverancier hebben die alleen zijn/haar eigen hardware wil voorzien van dit O.S. en iWorks.
Andere leveranciers worden middels juridisch dreigen van de markt gewerkt.
Daarnaast worden upgrades van besturingssystemen worden al veel langer gratis uitgevoerd. Die heten dan Servicepacks o.i.d. al naar gelang het besturingssysteem. Dit geldt voor Linux, Unix, Android, Microsoft. En dat voor zowel Servers als Werkplekken.

Sjors

Een update zonder van betekenis te zijn worden meestal betalend door MS systemen toegepast in alle jaren gaf Apple altijd al gratis zn updates aan gebruikers, nieuwe systemen voor ongeveer € 10 “Andere leveranciers worden middels juridisch dreigen van de markt gewerkt. (MicroSoft voorop, Apple mits er als zo vaak weer plagiaat is gepleegd op hun vernieuwende producten)
Daarnaast worden upgrades van besturingssystemen worden al veel langer gratis uitgevoerd. Die heten dan Servicepacks o.i.d. al naar gelang het besturingssysteem”

ik word altijd zo moe van eigen meningen die als waarheid verteld worden, ongetwijfeld door MS aanhangers maar zeg ’t er dan gewoon bij.

gelukkig kunnen de lezers op de gebruikelijke manier achter de waarheid komen.
m vr grt
Sjors.

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

René de Lange: servicepacks zijn geen volgende versies van een OS, maar samengebundelde bug fixes. Die zijn per definitie ‘gratis’.

Mike

Los van alle bovenstaande argumentatie denk ik ook dat dit de waarde van Apple producten aanzienlijk verhoogd. Wanneer je een Apple machine koopt, zit er immers tal van gratis software ingesloten.

Bij de concurrentie, Microsoft & Android zul je veel van deze software bij moeten kopen.

Dennis

Extra waarde toevoegen aan bestaande apparatuur? Apple verkoopt zo een nog completer product dan voorheen. Het scheelt de koper ook nog eens in de aanschaf van de standaard tekstverwerker en dergelijke. Prijstechnisch wordt een Mac dan toch weer wat interessanter tegenover een Windows machine

Davey

Lijkt me logisch, Apple houd van perfectie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond