Deel dit artikel
-

Wageningen University gaat virtueel

Wageningen University wil innovatieve ontwikkelingen in de informatietechnologie aangrijpen om het universitaire afstandsonderwijs verder te ontwikkelen. Daarmee kunnen meer studenten toegang krijgen tot de leerstof van de groeiende universiteit.

Een virtueel laboratorium voor practicum, groepswerk van studenten in New York, Peking en Wageningen, digitale colleges: het zijn voorbeelden die Wageningen University nu al inzet naast de bestaande fysieke onderwijsinfrastructuur van Wageningen Campus.

De voormalige landbouwuniversiteit wil het afstandsleren nu uitbreiden, zo werd deze week bekendgemaakt de 96e Dies Natalis (verjaardag) van de onderwijsinstelling. Er zijn twee MSc-programma’s in ontwikkeling die in september 2015 moeten starten. Daartoe worden speciale videoclips, teksten, oefenmateriaal en virtuele practica ontwikkeld. Het invoeren van MOOC’s, vanaf volgend academisch jaar, zal vooral studenten uit armere landen begunstigen, die nu geen dure opleiding kunnen betalen. Per jaar zullen de studenten van deze afstandsopleidingen zes weken in Wageningen moeten zijn.

In de hele wereld zal het aantal studenten groeien van honderd miljoen in 2000 naar vierhonderd miljoen studenten in 2030. ‘Dat betekent dat er wekelijks ergens een grote universiteit moet worden geopend’, rekende Kropff voor. Naar schatting stijgt in Wageningen het aantal studenten naar twaalfduizend in 2018, dat is vierduizend meer dan nu. Wat vraagt om nieuwe visie op onderwijs en faciliteiten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond