Deel dit artikel
-

Webshops politieke partijen falen juridisch

Webshops van de grote politieke partijen in Nederland voldoen stuk voor stuk niet aan de consumentenwetgeving.

De gehanteerde betaalmethodes, de invulling van het retourrecht en de algemene voorwaarden zijn drie hele basale juridische elementen waar geen fatsoenlijke webwinkel zich meer in mag verslikken. Uit een analyse van ICTRecht blijkt echter dat politieke partijen zich aan die regels onttrekken.

Het storende is, dat de het niet de eerste keer is dat ICTRecht dit moet concluderen. Bij eerdere verkiezingen onderzochten de juristen ook al hoe goed de partijen voldeden aan de consumentenwetgeving. Keer op keer is het antwoord: slecht. De partijen hebben inmiddels jaren de tijd om hun praktijken te veranderen, en zelfs het goede voorbeeld te geven, maar daar zien ze weinig reden toe.

De juristen die de webshops van politieke partijen analyseerden, keken enkel naar de inrichting van winkel. “Uiteraard kunnen wij ook nog naar de checkout, de bestelknop en bijvoorbeeld naar de bedrijf- en contactgegevens kijken, maar wij verwachten daar nou niet echt een bepaald betere score”, klinkt de afsluiting in mineur.

Foto: darkday (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Tunis

Krijgen ze ook een paar ton boete van de ACM?

M. Dobroschelski - Daisycon

We kunnen gerust concluderen dat we tav specifiek de online regelgeving ietwat te ver zijn doorgeschoven.

Soms ongewild uit populistische oogpunt. Alles voor de “kiezer” en dat is nu eenmaal in grote meerderheid de consument. Maar hoe we (de ondernemers) de regels moeten uitvoeren, daar is vaak onvoldoende over nagedacht. Ook hier de vraag aan alle partijen #hoedan?

Consumenten bescherming en privacy zijn beiden belangrijk onderwerpen, maar om alle mogelijke “nadelen” voor de consument uit te sluiten ontstaat er een onwerkbare situatie.
Een wout aan regelgeving en vrijblijvende interpretaties van handhavingsinstanties, doen startende/kleine/Nederlandse ondernemingen bij voorbaat al de das om, omdat ze zonder een fulltime dedicated compliance officier en een vuistdik juridisch advies niet eens een kleine website in de lucht zouden kunnen brengen die wel aan alle voorwaarden zou voldoen. De politieke partijen lukt het blijkbaar niet om een webwinkel volgens de regels te runnen.

Dat moet echt anders, juist de kleine startende online ondernemers hebben we nodig voor de innovatie en werkgelegenheid in Nederland.
Een doembeeld is dat door de regeldwang enkel de hele grote multinationals die door hun eigen marktmacht en internationale complexe structuren aan de handhaving kunnen ontspringen en de consumenten mogen blijven bedienen. (uber, FB, airbnb, google).

Beste politiek, maak aub geen regels voor die 1% aan uitzonderingen waar het mogelijk fout zou kunnen gaan. Maak hiervoor een goede compensatieregeling voor de echt gedupeerde consument. Dat kost meer werk voor de overheid als onafhankelijk bemiddelaar maar levert de ondernemer vrijheid op om te innoveren en de consument een compensatie voor de daadwerkelijk geleden schade.
NIemand zit te wachten op algemene voorwaarden van 160 pagina’s, consumenten hoeven niet voor echt “alles” in bescherming genomen te worden. Ook zij hebben middelen en keuzes en een eigen verantwoordelijkheid. Empower zowel de consument en de ondernemer!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond