Deel dit artikel
-

Website helpt bij vakantieoriëntatie

Alterra Wageningen UR wil vakantiegangers helpen bij het bepalen van de vakantiebestemming. Op basis van zelf opgegeven voorkeuren wordt een kaart gemaakt waarop te zien valt waar het Europese landschap het meest met hun wensen overeenkomt.

Het kiezen van een vakantiebestemming kan een lastige en langdurige bezigheid zijn voor veel toeristen, zowel in Nederland als in het buitenland. Wordt het Engeland of Frankrijk, en waarom?

Onderzoeksinstituut Alterra Wageningen UR toonde een dezer dagen op de Vakantiebeurs een alternatief. Een persoonlijke kaart wordt aangemaakt op basis van zelf opgegeven voorkeuren zoals de maand waarin men op vakantie gaat, type vakantie, de temperatuur en de hoogte van het gebied. Voor het landschap kan men kiezen uit zestien kenmerken, zoals bossen, heide en sneeuwgebieden.

Voor al deze kenmerken kan men aangeven hoeveel ervan aanwezig moet zijn in het ideale landschap. De website berekent aan de hand van objectieve geo-informatie de persoonlijke voorkeurskaart. De kaart wordt weergegeven met Google Maps. Daardoor kan men ook allerlei (toeristische) informatie opvragen, zoals adressen van hotels, bungalowparken en kampeerterreinen. Foto’s en video’s en (in sommige gebieden) Street Views laten zien hoe het ideale gebied er in het echt uitziet.

De website is niet alleen voor consumenten interessant. Er zit ook een wetenschappelijk doel achter. Als veel mensen de site bezoeken, worden er waardevolle data gegenereerd omtrent de wensen van toeristen. De voorkeuren en kaartjes worden in een geanonimiseerd databestand opgeslagen. Deze data kunnen worden gebruikt bij onderzoek naar toerisme, recreatie en landschapsbeleving in Europa.

Deel dit bericht

1 Reactie

Cristian Vosrtius Kruijff

Er is een website waar je op basis van uitgebreide vakantiewensen diverse alternatieven krijgt van allerlei reisexperts: http://www.makemyholiday.nl. Hier zijn het de experts die voor je op zoek gaan op basis van aangegeven wensen. Wat ik hier wel erg mooi vind is de mogelijkheid een type landschap te kiezen, erg leuk!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond