Deel dit artikel
-

Webwinkels verplicht voedselinformatie over levensmiddelen te verstrekken

Op 13 december treedt een verordening over voedselinformatie over levensmiddelen aan consumenten in werking. Webwinkels die levensmiddelen verkopen, moeten deze voedselinformatie op hun website gaan tonen, zo meldt Thuiswinkel.org.

De verordening geldt voor levensmiddelenbedrijven en alle levensmiddelen bestemd voor de eindgebruiker, inclusief levensmiddelen die zijn geleverd door of aan grote cateraars.

De voedselinformatie mag niet misleiden, moet nauwkeurig, duidelijk en begrijpbaar zijn en mag geen eigenschappen aan het product toeschrijven inzake voorkómen, behandelen of genezen van ziektes.

Het bedrijf dat het levensmiddel in Europa in de handel brengt of invoert, is verantwoordelijk voor de aanwezigheid en nauwkeurigheid van voedselinformatie. Zonder duidelijk leesbare voedselinformatie – tekengrootte tenminste 1,2 mm voor grote verpakkingen en 0,9 mm voor kleine  – mag het levensmiddelen niet op de markt brengen.

Webwinkels die levensmiddelen verkopen moeten de verplichte voedselinformatie – uitgezonderd houdbaarheids- of uiterste consumptiedatum – kosteloos en op duidelijke en voor het medium passende wijze aan de consument verstrekken vóór aankoop. Alle verplichte informatie (inclusief houdbaarheidsdatum of uiterste consumptiedatum) moet tevens bij aflevering worden verstrekt. Bij niet-voorverpakte levensmiddelen is de informatie beperkt tot stoffen of technische hulpstoffen die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jurriaan Kraak

Het zal voor een aantal levensmiddelen webwinkels nog een hele klus worden de deadline te halen. Gelukkig zijn er bedrijven, zoals http://www.syndicateplus.com, die dit binnen enkele weken kunnen realiseren voor e-commerce partijen.

Pierre

altijd leuk die reclame….. 😉

los daarvan zullen heel veel in Nederland hier nog een moeilijk 3 weken aan hebben…… is dit trouwens enkel voor NL of is dit een EU regeltje ?

Jurriaan Kraak

Het is een EU directive, dat wil zeggen een verplichte set toevoegingen die de Nederlandse wetgever in eigen voedingswarenwetgeving moet inbouwen.

Pierre

Dus men moet dit lijstje bij een product plaatsen ? :

benaming;
lijst en hoeveelheid ingrediënten;
(hulp)stoffen die allergieën of intolerantie veroorzaken;
nettohoeveelheid;
houdbaarheidsdatum;
oorsprongsland;
naam en adres levensmiddelenbedrijf;
voedingswaarde;
gebruiksaanwijzing;
alcoholgehalte.

Zelfs het adres van de maker ??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond