Deel dit artikel
-

Wereldprimeur voor DJ Hardwell met blockchain

DJ Hardwell is de eerste dance-artiest ter wereld die muziek via zijn site verkoopt en de rechtenverdeling regelt via blockchain.

Afgelopen vrijdag publiceerde Hardwell een nieuw nummer op zijn site, te koop voor 1,49 euro. Binnen tien minuten waren de eerste downloads een feit. Niet helemaal verrassend voor een artiest met miljoenen fans op social media. Geen van hen had door dat ze deel uitmaken van een technologiepilot die de muziekindustrie op zijn kop kan zetten.

Een klein jaar geleden ving de muzikant het idee op om de rechten en betalingsstromen vast te leggen in een blockchain. Die werkwijze maakt het innen en uitkeren van royalties vele malen snellen dan wat nu praktijk is bij organisaties als Buma/Stemra, waar het makkelijk langer dan een jaar kan duren voor een artiest rechten uitgekeerd krijgt. De blockchainsystematiek maakt de rechten- en geldstromen real time inzichtelijk en, niet onbelangrijk, zonder foutmarges.

Hardwell in een persbericht: “Dit gaat de muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen.”

Het platenlabel van de Brabander, Revealed Recordings, werkt samen met startup Rightsshare uit Amsterdam om de pilot te realiseren.

Chris van Houten van Rightsshare: “Hardwell treedt in dit geval op als digitale serviceprovider die een vergoeding uitkeert aan de rechthebbenden. De DSP heeft een betalingsverplichting aan de muzikant. Dat is er in dit geval een, maar met blockchain kun je simpel alle rechthebbenden aan de keten toevoegen. Bijvoorbeeld als er meerdere componisten aan een stuk hebben gewerkt.”

“Blockchain is zeer toepasbaar op de muziekindustrie. Hardwell hoopt op een sneeuwbaleffect van acceptatie onder collega’s. Zelf hopen we op aandacht van partijen als Spotify, iTunes en Amazon. Zij zouden via ons een organisatie tegenover zich hebben die internationaal en bijzonder transparant financiële en juridische rechten kan afwikkelen.”

Hardwell is geen aandeelhouder in Rightsshare.

Foto: Robbert Westerhout (cc)

Deel dit bericht

8 Reacties

Hessel

Dit is veel baanbrekender dan het bericht doet vermoeden. Tot nu toe kon je namelijk bij Buma/Stemra alleen je HELE repertoire voor een bepaalde categorie (digitaal, live, RTV, mechanisch en achtergrondmuziek) uitzetten. In bovenstaand bericht lees ik dat het Hardwell’s team gelukt is om “één liedje” te opt-outen. Baanbrekend! En kennelijk ook geen probleem voor Sena, toch? Echt heel mooi nieuws dat de rechtenorganisaties in Nederland zo’n enorme draai hebben gemaakt. Bravo!

Erwin Boogert

Hessel, dat blijkt een verkeerde interpretatie van mij te zijn geweest. Die passage heb ik uit de tekst verwijderd.

Hessel

Hoi Erwin, jammer. Maar nog steeds “duim omhoog” voor Hardwell zijn team hoor. Afgelopen juli waren ze al lekker bezig met hun chatbot voor Facebook die toen direct met 60,000 fans/gebruikers en 1M interacties een succes te noemen was.

Rogier

Leuke ontwikkeling, maar ik heb nog een beetje mijn twijfels of dit wel een blockchain is, of dat alleen die naam wordt gebruikt omdat het hip klinkt (zoals in veel fintech takken tegenwoordig ook gebruikelijk is).

Waar kan ik deze blockchain inzien, en waar kan ik de software downloaden om mijn eigen nodes toe te voegen en zo bij te dragen aan het groter en veiliger maken van deze blockchain?

Erwin Boogert

Rogier, blockchains zijn volgens mij niet per definitie openbaar. Maar daar vroeg je niet naar. Voor een direct antwoord op je vragen kun je je richten tot Rightsshare zelf: http://rightsshare.com/?page_id=153. Zal ook Chris van Houten op je vraag wijzen.

Irst

@Erwin, blockchains zijn juist wel openbaar zodat er geen derde nodig is om de betrouwbaarheid te checken. Althans dit is het geval bij bitcoin.

Rogier

Erwin, dit plaatje geeft vrij goed uitsluitsel in welke gevallen de term “blockchain” op z’n plaats is: https://s22.postimg.org/9rh0w6bpd/do_you_need_a_blockchain.png

Het probleem wat een blockchain oplost is dat het voorziet in een gedeelde database waar geen faciliterende partij voor nodig is, en waarin gebruikers onderling betrouwbaar mutaties kunnen uitwisselen zonder dat zij elkaar hoeven te kennen of vertrouwen. Mutaties wil zeggen transacties naar elkaar (in geld of andere assets) of dynamische constructies zoals smart contracts.

Als je zo’n grootboek alleen binnen een besloten clubje wilt houden, is een blockchain onzinnig en kun je gewoon een normale database gebruiken. Die zijn veel sneller en efficiënter. Dat geldt ook voor banken, bijvoorbeeld zo’n R3 consortium dat aan een ‘eigen’ blockchain zegt te werken is een contradictie.

Ad

En hoe nu verder nu Hardwell gestopt is? En waarom hoor je niks meer van dit “rechten via de blockchain” fenomeen?

Juist… omdat het gewoon helemaal niet baanbrekend is en het gewoon gedweep is met een hip technologisch buzzwordje en een bekende populaire ex dj.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond