Deel dit artikel
-

‘Wetgever veroorzaakt kloof fysieke en virtuele wereld’

Er is een toenemende scheve verhouding tussen de fysieke en virtuele wereld. Dat stelt de expertgroep Politiek-Juridisch van het onderzoeksprogramma Shopping2020. Zo zijn op dit moment de meeste regels afhankelijk van de technieken en media die worden gebruikt. Het is volgens de experts beter om ze daarvan onafhankelijk te maken.

De expertgroep Politiek-Juridisch noemt in het rapport het voorbeeld van het online kopen van alcoholische dranken. Volgens de Drank- en Horecawet mag een winkel geen drank aan minderjarigen verkopen. Een webshop heeft echter geen enkel instrument om de leeftijd van zijn klanten te verifiëren.

In de fysieke winkel is het verder mogelijk om ook online bestellingen te doen. De online aankoop mag je retourneren, voor de aankoop in de winkel ben je afhankelijk van de winkelier.

Ook is er veel behoefte aan zekerheid over zakendoen. Het is daarom vnoodzakelijk, vindt de expertgroep, dat de overheid snel stappen zet bij het doorontwikkelen van het eID-stelsel in Nederland. Hierdoor kunnen klanten en bedrijven via een zelfde digitale sleutel online zakendoen.

Verder laat de opkomst van online aankopen met tablets en smartphones volgens de expertgroep zien dat bepaalde wet- en regelgeving nodig op de schop moet. De schermresolutie van deze kleine computers ligt vele malen lager dan die van een vaste computer. De consument zal vaker moeten doorscrollen om bijvoorbeeld voorwaarden en de kleine lettertje te lezen. De wetgever zal met dit gegeven rekening moeten houden, aangezien sommige informatieverplichtingen nu eisen dat de  informatie duidelijk en snel zichtbaar moet zijn.

Shopping2020 is het onderzoeksprogramma waarin een groot aantal brancheverenigingen samenwerken, waaronder de ANVR, BOVAG,  NUVO, NVC, NVPI, Thuiswinkel.org, UNETO-VNI en het Verbond van Verzekeraars. Het rapport van de expertgroep Politiek-Juridisch van Shopping2020 is voor iedereen gratis te downloaden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Bart Jaspers

En wat te denken van de kosten van betalingen? iDeal 0,35 / betaling vs. 0,04 voor pinbetaling.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond