Deel dit artikel
-

Ook Wikipedia haalt domein weg bij GoDaddy

Het Amerikaanse domeinregistratiebedrijf GoDaddy is vorige week 70.000 klanten kwijtgeraakt vanwege zijn steun aan de omstreden antipiratenwetgeving SOPA. En hoewel de onderneming die steun inmiddels alweer heeft ingetrokken, lijkt de exodus niet meer te stoppen. Ook Wikipedia trekt zijn registratie in.

Online activisten hebben 29 december uitgeroepen als Dump GoDaddy Day. Op die dag moet iedereen zijn domein bij het Amerikaanse GoDaddy weghalen omdat het bedrijf de omstreden piratenwet SOPA steunde.

SOPA geeft justitie en exploitanten van auteursrechten op Amerikaans grondgebied het recht om via zogenoemde DNS-blokkades complete domeinen af te sluiten als het vermoeden bestaat dat zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt verspreid. Ook betaaldiensten kunnen worden geblokkeerd als zij dergelijke verspreiders faciliteren. Een rechter hoeft daar niet meer aan te pas te komen.

GoDaddy blijkt een van de opstellers van SOPA. Ook de Nederlandse uitgevers Kluwer en Elsevier komen voor op een lijst van bedrijven en organisaties die de wet steunen. GoDaddy zou theoretisch domeinnamen kunnen intrekken als rechtenhouders daarom vragen.

GoDaddy is een van de grootste registrars voor domeinnamen ter wereld met 50 miljoen registraties. Op die 50 miljoen stellen 70.000 weggevallen registraties niet veel voor. Toch beloopt de schade al enkele tonnen.

Volgens rivaal NameCheap heeft GoDaddy inmiddels technische belemmeringen opgeworpen om te voorkomen dat nog meer klanten weglopen. Andere domeinregistratiebedrijven probeerden klanten de afgelopen dagen met aantrekkelijke deals bij GoDaddy weg te lokken.

Vrijdag heeft GoDaddy onder grote publicitaire druk zijn steun aan SOPA alsnog ingetrokken, maar dat heeft weinig indruk gemaakt. Ook Wikipedia heeft besloten zijn registratie weg te halen.

 

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Rick

Vanaf nu dus Kluwer en Elsevier’s producten links laten liggen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond