Deel dit artikel
-

Windows 8 krijgt nu al onderhoudsbeurt

Microsoft wacht niet drie jaar tot de volgende versie van zijn systeemsoftware Windows. Dit jaar nog verschijnt Windows Blue. Meer dan een nieuw likje en een verfje lijkt het niet te zijn. Een vraag blijft nog onbeantwoord: wat gaat het kosten?

Microsoft had het al eerder aangekondigd: in navolging van Apple zou het bedrijf voortaan elk jaar zijn systeemsoftware vernieuwen. Dat lijkt nu ook te gebeuren. Op een aanstaande ontwikkelaarsconferentie in San Francisco in juni wordt Windows Blue voor het eerst voorgesteld, zij het dat een vroege versie van Windows Blue afgelopen weekend al is uitgelekt.

Daaraan is vooralsnog niet veel nieuws te ontdekken, buiten wat nieuwe handigheidjes. Microsoft sloopt niet de controversiële Metro-omgeving voor desktoppc’s en blijft inzetten op aanraakfuncties voor tablets, ondanks matige verkopen van Microsoft Surface en andere Windows 8 tablets. Veel van de veranderingen zijn oplossingen voor al dan niet kleine ergernissen: het scherm voor instellingen is verbeterd, de tegeltjes op het openingscherm kunnen meer worden vergroot en verkleind, Internet Explorer gaat naar versie 11 en er komen wat nieuwe apps bij, een stemrecorder, een wekker en een calculator, schermafdrukken kunnen worden gedeeld en er zijn wat nieuwe handgebaren bijgekomen.

Windows Blue is duidelijk meer dan een servicepack, zoals die tot dusverre voor Windows verscheen. Daarin worden vooral veiligheidslekken gedicht, maar worden doorgaans niet veel nieuwigheden verwerkt.

De grote vraag is wat Microsoft gaat vragen voor deze upgrade. Apple rekende nog geen twintig dollar voor upgrades van zijn systeemsoftware (Mountain Lion), maar de verwachting is dat het zo rond dit bedrag zal worden. Behalve Windows krijgt ook Office een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Onder de naam Gemini wordt aan een ‘Office Blue’ gewerkt. Verwacht wordt dat Office straks ook als apps beschikbaar zal zijn, niet alleen op Windows 8 tablets, maar ook op iOS.

Deel dit bericht

1 Reactie

A.Jens

Continue nieuwe versies van software, terwijl oudere versies of open source software meestal prima voldoet. Kijk eens op http://www.usedsoftware.eu of de open source center van Accenture http://www.accenture.com/us-en/Pages/service-technology-innovation-center-open-source-summary.aspx

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond