Deel dit artikel
-

Windows XP vanaf vandaag voer voor bots

Het is de laatste dag dat de oude maar vitale patiënt nog wordt opgekalefaterd. Microsoft trekt zijn handen af van Windows XP, de populairste Windows-versie ooit. Van banken tot de gezondheidszorg: ze maken allemaal nog gebruik van XP.

Dertien jaar oud, maar nog altijd het populairste jongetje van de klas: Windows XP. Een op de drie thuiscomputers draait dit systeem nog, maar wie er nu nog mee doorgaat loopt kans op besmettelijke kwalen: virussen, spyware en hacks hebben straks vrij spel. Microsoft levert vanaf deze maand geen reparaties meer aan. Met enig geluk wordt je oude pc de spin in een heus botweb, die onmetelijk veel spam de wereld in stuurt.

Microsoft lanceerde XP in 2001. Tot dan toe maakte het softwarebedrijf onderscheid tussen zakelijke en thuisgebruikers. Zakelijke gebruikers waren aangewezen op Windows 2000, thuisbruikers op Windows 98 en ME. XP maakte een eind aan het onderscheid. De thuis-pc werd daarmee een stuk stabieler.

In 2007 lanceerde Microsoft de opvolger Windows Vista, de grootste flop uit de geschiedenis van het bedrijf. Enerzijds vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen die het werken met Windows ronduit lastig maakten (al was dat uit te schakelen), anderzijds omdat veel randapparaten aanvankelijk niet werkten wegens gebrek aan de juiste stuurprogramma’s.

Microsoft maakte dat goed met Windows 7 in 2009, maar de schrik zat er voor eens en voor altijd in. Windows 8 bleek de volgende drempel voor eindgebruikers: de daadwerkelijk andere gebruikerservaring schrok opnieuw gebruikers af. Hun vertrouwde XP deed het nog prima en draaide bovendien op minder krachtige pc’s. De XP-gebruiker voelde zich ook nauwelijks achtergesteld: moderne browsers als Firefox en Chrome draaien nog op XP, Google staakt de ondersteuning pas in 2015. Internet Explorer gaat echter tot versie 8. Het grootste bezwaar voor een overstap is de hardware. Die moet mogelijk worden vervangen.

XP staat nog steeds op dertig procent van alle pc’s, in totaal tweehonderd miljoen of meer. In Nederland zou het gaan om één miljoen pc’s. Wordt XP nu echt gevaarlijk? Microsoft raadt verder gebruik af. Vanaf vandaag zal Microsoft ook stoppen met het beschikbaar stellen van Microsoft Security Essentials voor Windows XP. Andere antivirusprogramma’s bieden nog wel even bescherming, maar onderliggende zwakheden in het systeem worden niet meer gerepareerd.

Wim van Campen, vice-president Noord- en Oost-Europa van McAfee, zegt zich dan ook zorgen te maken. Geldautomaten, een groot deel van de waterschappen en systemen in de chemische industrie draaien nog XP. De Rijksoverheid heeft zelfs een contract afgesloten met Microsoft om ondersteuning te houden op computers met Windows XP. Het zou gaan om meerdere miljoenen euro’s.

Om 19.00 uur komen de laatste beveiligingsupdates voor XP binnen. Vanavond is eveneens een belangrijke update voor Windows 8.1 beschikbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond