Deel dit artikel
-

XS4ALL in hoger beroep tegen Brein

XS4ALL gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Den Haag in de zaak rond de downloadsite The Pirate Bay. De internet provider en kabelaar Ziggo moeten binnen tien dagen de toegang tot de site blokkeren.

Directeur Theo de Vries van XS4ALL zegt ‘verbijsterd te zijn door de uitspraak’. “Dit is een zwarte dag voor het vrije internet. Ik zie dit als een knieval voor de entertainmentindustrie: de commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers.”

De Vries ontkent niet dat torrentsites als The Pirate Bay een lastig probleem vormen: “Mensen downloaden via torrentsites muziek en films zonder dat de artiesten daarvoor betaald krijgen. Dat kan niet. Volstrekt begrijpelijk dat websites als The Pirate Bay BREIN enorm frustreren. Maar deze zaak gaat niet om The Pirate Bay. Het gaat om blokkeren van informatie. The Pirate Bay is wat mij betreft een stoorzender die de discussie afleidt van waar het eigenlijk om gaat: dit vonnis komt neer op censuur en dat is in beschaafde landen verboden.”

De oplossing moet volgens De Vries gezocht worden in nieuwe businessmodellen die aansluiten bij de “realiteit van de digitale wereld: informatie kan moeiteloos en razendsnel over de hele wereld verspreid worden. Je moet je aanpassen aan die werkelijkheid in plaats van je ertegen te verzetten door blokkades te eisen.”

Ziggo besluit donderdag over een hoger beroep tegen de Stichting Brein, die de bodemprocedure had aangespannen.

Deel dit bericht

4 Reacties

Sijmen Schoon

Maar wat ze niet weten, is dat piraterij eigenlijk *reclame* is voor de kleinere bedrijven/groepen, zoals Mojang met Minecraft.
(wisten jullie dat SOPA in het Zweeds “troep” of “rommel” betekent?)

Ru

@Sijmen Ik snap dat niet helemaal.. Bedoel je dat underground films/muziek via piraterij een uitzendkanaal heeft?
Fantastisch trouwens, dat van SOPA in het Zweeds! HAha!

Leuk dat Nederland tijdens de SOPA discussie in de VS ook een eigen variant heeft van de bedreiging van vrij internet. Net als SOPA is Brein ook compleet de weg kwijt: dat ze zo heilig (blijven) geloven in compleet verouderde bedrijfsmodellen, zonder te realiseren deze al lang niet meer houdbaar zijn in de huidige technologie. Het treurige is ook dat niemand hier mee geholpen is: als de filmindustrie via SOPA of Brein gelijk krijgen, zijn zij alleen maar meer geneigd om niet te innoveren en nieuwe inkomstenbronnen te zoeken door internet te gebruiken.
Het traditionele copyrightstelsel is gewoon een stoffig lijk.

Sijmen Schoon

@Ru
Veel mensen (inclusief mij) downloaden eerst software illegaal om te zijn of het hun bevalt, om het daarna te kopen voor bijvoorbeeld de multiplayer functie in spelletjes.

Tim Kuijk

Dit is de advocaat van de duivel genaamd BREIN en heeft ervoor gezorgd dat The Pirate Bay is geblokkeerd zijn naam is Harro Knijff:
http://www.legal50.nl/advocaat/hja-knijff/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond