Deel dit artikel
-

Ook zoeken wordt sociaal bij Facebook

Facebook heeft zojuist een nieuw onderdeel aangekondigd genaamd Graph Search. Daarbij kunnen gebruikers gerichter zoeken naar informatie die vrienden met ze delen.

De zoekmachine doorzoekt de profielen van ongeveer één miljard Facebook-gebruikers. Zoeken doe je niet aan de hand van woorden, maar met volledige zinnen als ‘My friends who like Star Wars and Harry Potter’. De nadruk lijkt dus te liggen op het vinden van vrienden op basis van onder meer woonplaats, geslacht, interesses en opleiding.

Privacy is belangrijk, legde CEO Mark Zuckerberg uit. Er wordt alleen informatie gedeeld met vrienden onderling. Buitenstaanders krijgen de informatie niet te zien. Ook kunnen gebruikers bepalen wat precies gedeeld mag worden.

Graph Search is geen Google, er kan geen informatie van het web mee worden gezocht. Toch is een samenwerking met Microsofts Bing gerealiseerd, bijvoorbeeld om het weer van vandaag te kunnen achterhalen. Voorlopig wordt alleen de Engelse taal ondersteund.

Graph Search wordt gefaseerd uitgerold en zal volgens Zuckerberg steeds beter worden. “We moeten eerst kijken hoe mensen deze informatie gaan gebruiken.”

Het project wordt geleid door Lars Rasmussen en Tom Stocky, die voorheen bij Google werkten. Hij kwam Facebook al in 2010 versterken. Stocky kwam later.

De afgelopen dagen werd druk gespeculeerd over wat Facebook vandaag precies zou aankondigen, maar speculaties over een eigen mobiele telefoon en een Facebook Messenger voor iPad zaten er flink naast.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond