-

Bitcoin: waarom DNB De Nutsbank moet heten

Virtuele valuta, of cryptocurrencies, lijken een permanente plek te verwerven in de online wereld. Over deze virtuele valuta, en specifiek bitcoin, doen verschillende verhalen de ronde vol tegenstellingen.

De verwarring begint al bij het onderscheid tussen Bitcoin (het systeem) en bitcoin (de munt). Door misverstanden worden in discussies vaak de kansen onderbelicht. Dat is zonde, want we kunnen er veel mee doen! Zoals alles heeft ook de Bitcoin-medaille twee kanten. Enerzijds de kant die de meeste aandacht krijgt van de media: criminele toepassingen.

Omdat het mogelijk is anoniem geld uit te wisselen, zou bitcoin vooral worden gebruikt in de onderwereld. Volgens sommigen een reden om deze nieuwe geldvorm te wantrouwen. Zonder een andere discussie te willen starten: ik ben overtuigd dat nog altijd meer Kalashnikovs en cocaïne gekocht worden met cash dan met bitcoin.

Anderzijds kan de bitcoin onwettig handelen juist voorkomen. Het systeem achter bitcoin, het blockchain principe, kan bijvoorbeeld gebruikt worden om veilig te stemmen. Elke stem kan gegarandeerd maar eenmaal gebruikt worden. Of je kunt een voorwaarde aan je digitale donatie koppelen en controleren waaraan je geld wordt besteed. Dat zijn effectieve manieren om fraude tegen te gaan.

Hoewel de mogelijkheden van het blockchain principe enorm zijn, is de inzet in de toekomst nog niet duidelijk. Het principe kan zekerheid meegeven, gemak bieden en sneller betalen faciliteren. Dat het onze samenleving gaat beïnvloeden lijkt daarom duidelijk. Het is zonde de grote kansen van blockchain niet te benutten. Dit staat feitelijk los van de munt.

Wat moet je als webwinkelier met bitcoin in 2015?

Natuurlijk blijven voor webwinkels ook risico’s gelden bij acceptatie van bitcoin. Mijn advies: voorzichtig experimenteren. Bitcoins accepteren is een leuke eyecatcher en je bereikt mogelijk andere consumenten, maar besteed het ontvangen van bitcoins uit aan een derde partij. Het vasthouden van bitcoins is een vorm van speculatie door de koersvolatiliteit. Het is (nog) niet verstandig om dit op te nemen in de normale bedrijfsvoering. Er is namelijk geen tegenwaarde voor bitcoin en de waarde kan in één keer verdampen.

De oplossing?

Het systeem achter de bitcoin zal niet verdampen. Blockchain kan door het open source karakter breed toegepast worden, maar dat vergt forse investeringen. En dat levert weer een klassieke kip-ei situatie op. Omdat het tegengaan van fraude, samen met diverse andere mogelijkheden, het algemeen belang dient, is het installeren van een nutsbedrijf de oplossing om het blockchain principe breed toegepast te krijgen.

Nutsbedrijven hebben hun succes bewezen met Gas, Water en Licht. En ja: in het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst, maar als een ei nooit de kans krijgt een kip te worden…

Hier ligt mijns inziens een mooie rol voor De Nederlandsche Bank (DNB). Deze bank is toch in rustiger vaarwater gekomen met een afgeronde SEPA-migratie en de overheveling van toezichtstaken naar de ECB. Daarom het voorstel dat DNB voortaan staat voor De Nutsbank. Of De Nutsch Bank, voor een historisch accent en link naar het origineel.

Zodra DNB investeert in een open netwerk, zijn real-time betalingen per direct mogelijk voor alle banken, kan de discussie over de betrouwbaarheid van stemcomputers gestopt worden en zullen goede doelen welvaren bij gegarandeerde donaties. Zonde, die huidige onderbelichting van kansen.

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van thuiswinkel.org.

Deel dit bericht

3 Reacties

Koos Koets

Leuk en aardig, maar De Nederlandsche Bank is gewoon een particuliere organisatie (welliswaar is de Nederlandse overheid 100% aandeelhouder), daarnaast heb je het huidige bankaire systeem helemaal niet nodig om transacties uit te voeren. Daarnaast zullen mensen die naar echte vrijheid streven juist helemaal geen inmenging willen van dit soort corrupte organisaties.

Menno

Een onsamenhangend verhaal, jammer.

Leroy

Forse investeringen? Direct gebruik van Bitcoin kost NIETS. Het netwerk is al globaal aanwezig, is 100% beschikbaar en is nooit onbeschikbaar zoals gebruikelijk bij de faalbank ING. http://www.bitcoin.org informeer jezelf – dit soort artikelen voegen niets toe.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond