-

Column: Modulaire elektronica gaat voor een mindshift zorgen

Met een prijs van 269 euro is het de goedkoopste high-end smartphone van dit moment: de OnePlus One. Een toestel die je alleen op basis van invite-only in je bezit kunt krijgen, wat het voor hip en tech-minded Nederland alleen maar nog begeerlijker maakt. De Android-phone kost bovendien minder dan de helft van wat de concurrentie voor soortgelijke hardware vraagt.

OnePlus is een kersverse startup die een jaar geleden is opgericht door Pete Lau, voormalig vicepresident van een andere Chinese smartphonefabrikant. Onder het motto never settle heeft Lau een fraaie telefoon laten ontwikkelen, die hardware-matig de doorsnee toestellen van HTC of Samsung de loef afsteekt.

Door anders met de kosten om te gaan, kan de OnePlus voor de kostprijs worden verkocht. Zo is er een online salesapparaat neergezet dat bijzonder kostenefficiënt opereert. Bovendien wordt er geen cent aan marketing uitgegeven en ligt de focus puur en alleen op het creëren van een toegewijde community en niet op sales. Dat de startup hiervoor samenwerkt met een fabrikant die zo goed als geen ervaring op dit gebied heeft, zou wijlen Steve Jobs waarschijnlijk wel hebben kunnen waarderen.

De komst van de One staat niet op zichzelf en is onderdeel van een grotere, opkomende trend waar ook Google’s Project Ara toe behoort. Google, oftewel Motorola, doet dat in samenwerking met het Nederlandse Phonebloks, dat zich hard maakt voor productie van elektronische apparaten die zo min mogelijk afval opleveren. Daarnaast speelt Ara naadloos in op de consumentbehoefte om meer invloed te hebben op welke functionaliteiten een toestel uiteindelijk heeft, hoe het wordt gefabriceerd en hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.

OnePlus en Phonebloks weten hier wel raad mee, door alleen toestellen te leveren die bestaan uit losse, inwisselbare, modulaire blokken die net als een LEGO-bouwpakket een geheel vormen. En passant zorgt deze manier van produceren er ook voor dat er minder toestellen worden afgeschreven of bij het oud vuil belanden. Want het vervangen van slechts één onderdeel is veelal voldoende om een mankement te verhelpen.

De prijs van de Project Ara smartphone – die naar verwachting medio januari te koop is – begint bij vijftig dollar. Daarbij moet je dan nog wel een display, het frame en een aantal andere modules kopen. Wil je een OnePlus One, dan rest je niets anders dan social media af te struinen voor een invite-code.

Betekent dit dat andere smartphones spoedig het nakijken hebben? Nee. Feit blijft wel dat de consument zich hierdoor meer bewust wordt van hetgeen hij koopt. En dat ook nog eens voor minder geld. Tel uit je winst. Met dank aan modulaire elektronica.

*) Dit artikel is eerder gepubliceerd in het decembernummer van Emerce magazine (#136)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond