-

Column: Overheden en multinationals zijn allesbehalve connected

Als we de rekenmeesters van Deloitte mogen geloven, is Amsterdam als internetstad belangrijker dan de zeehaven van Rotterdam en onze nationale luchthaven Schiphol. Dat komt vooral door de aanwezigheid van AMS-IX, het grootste internetknooppunt ter wereld. Grote jongens als Google, Amazon, Microsoft, Netflix en Twitter hebben er niet voor niets het belangrijkste deel van hun databusiness gealloceerd. En dus is onze hoofdstad Europees marktleider als het gaat om het aantal gevestigde datacentra.

Om het feest compleet te maken, rapporteert Deloitte dat de interneteconomie in ons land jaarlijks met negen procent groeit, waar Schiphol en de Rotterdamse haven het met respectievelijk twee en één procent moeten doen. Cijfers die schril afsteken bij de dertig(!) procent groei die de AMS-IX is in het afgelopen jaar doormaakte. Een aangenaam lichtpunt in deze economisch fragiele tijden.

Minder blij werd ik toen ik het rapport van de commissie van VVD Tweede Kamerlid Ton Elias las, die meldde dat de overheid jaarlijks maar liefst één tot vijf miljard euro verspilt door gebrek aan juiste ICT-kennis én tekortschietende controle bij de aanbesteding van grote automatiseringsprojecten. Veelzeggend in deze was het feit dat de voorzitter van de Tweede Kamer direct na de bekendmaking spontaan aan het Googlen sloeg om te achterhalen waar de letters ICT nou eigenlijk voor staan…

Het gebrek aan online en ICT-kennis bij overheden, maar ook veel grote multinationals, is ronduit schrikbarend. Juist nu we het op dit gebied zo goed doen, mag je van onze bestuurders op dat niveau een vooruitziende blik verwachten die het juiste klimaat schept om de werkgelegenheid – die door de automatisering verdwijnt – dankzij diezelfde ICT weer op gang te helpen. Door bijvoorbeeld het verruimen van de regelgeving en vraag en aanbod in het onderwijs beter op elkaar te laten aansluiten. Maar niets van dat alles.

Ook de bureaucratische rompslomp bij de bouw van datacentra – omdat die krengen nu eenmaal energie slurpen en de nodige ruimte vergen – zou verleden tijd kunnen zijn gezien bedrijven als Google zich maar al te graag als duurzaam profileren. Zie ter illustratie hun datacenterproject in Delfzijl. Iets dat op kleinere schaal ook elders in het land zou kunnen werken. Mits er natuurlijk voldoende en juist geschoold personeel voorhanden is.

Willen we de enorme kansen die op dit gebied liggen verzilveren, dan moet de overheid snel ingrijpen. Het moment dat miljarden apparaten door Internet of Everything met elkaar verbonden zijn, ligt volgens experts nog slechts vijf jaar van ons vandaan. Willen we daar de vruchten van plukken, dan moet ook onze regelgeving en het onderwijs connected zijn. Dat vergt meer inspanning dan het even het intypen van een zoekopdracht in Google.

*) Deze column is eerder gepubliceerd in het decembernummer van Emerce magazine (#136)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond