-

Doorbreek je online automatismen

Begin de dag eens anders en dwing jezelf anders naar de werkdag en de wereld te kijken, ook online. Nieuw perspectief brengt nieuwe inzichten die je direct kunt toepassen in je dagelijks en conceptueel werk. Ik help je patronen doorbreken in dit artikel.

Als je morgenvroeg uit de douche komt, stel jezelf dan eens de vraag: hoe droog ik mezelf eigenlijk af? De kans is namelijk groot dat je dat iedere ochtend op exáct dezelfde manier doet. Niet zomaar een beetje hetzelfde, maar echt exáct hetzelfde! Zonder daar ook maar enigszins bij stil te staan. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat onze dag vol zit met automatismen. Daar is niks mis mee, maar je moet wel oppassen dat die automatismen je niet gaan beperken in je ontwikkeling, je functioneren en je blik op de wereld.

Ik ga je helpen om een start te maken met het doorbreken van de automatismen die je online hanteert. Want dat zijn er ongetwijfeld een hoop en die kunnen funest zijn. Ik hoop je een stimulans te bieden om de wereld eens anders te bekijken. Daarbij richt ik me op:

  • je dagelijkse informatieconsumptie;
  • je mediagebruik;
  • je communicatiemiddelen;
  • je (online) conversatietechnieken;
  • je inspiratiebronnen.

Bij al deze zaken is het killing als er teveel routine in sluipt. Dat kun je je ook niet veroorloven in de wereld waarin we leven. Door het doorbreken van je online automatismen kan je een completer, genuanceerder en waardevoller beeld krijgen van de context waarin je je bevindt. De kans bestaat dat als je teveel op de automatische piloot blijft leven je ingehaald wordt door andere spelers in de markt. Ze streven je voorbij en troeven je af door zaken beter, innovatiever, spannender en eigentijdser aan te pakken. Juist daarom, ga jezelf eens anders afdrogen. Concreet, ik ga je vijf tips voorleggen die je op dagelijkse basis uit je automatische online piloot stand zou kunnen halen:

1. Dompel jezelf eens onder in een bij-activiteit

Tuurlijk, je hebt het druk en daarom is het lekker om structuur te hebben. Dag in, dag uit. Uur in, uur uit. Het liefst niet teveel nieuwe dingen die afleiden van het weekrooster toch? Begrijpelijk, maar het is wel funest. Funest voor je ontwikkeling. Want laat je door die volle agenda nog wel nieuwe dingen toe? En dat rondje hardlopen of die cursus yoga tel ik niet mee.

Een echte onderdompeling in een bij-activiteit (ik noem het met opzet geen hobby om de vrijblijvendheid te verkleinen) zal je helpen zaken anders te bekijken. Een activiteit waar ik onlangs zelf in ben gedoken is ‘wildplukken’, omdat ik om de hoek woon bij de prachtige Loonse en Drunense Duinen. Ik heb een boek aangeschaft, ga regelmatig de deur uit om op onderzoek te gaan en heb me aangesloten bij een gesloten Facebook groep. In die groep delen we informatie over wat we tegen zijn gekomen en we determineren paddenstoelen. Door hieraan deel te nemen, me te verdiepen in de materie en pro-actief deel te nemen aan discussies beleef ik die wereld heel intensief en vergeet je je weekstructuur even. Je zult je gangbare routine doorbreken doordat je met andere mensen in aanraking komt en nieuwe ervaringen zult opdoen. Andere bij-activiteiten waar je aan kunt denken:

  • Gitaar leren spelen en aansluiten bij een band die jaarlijks een concert geeft
  • Eens per maand een museum bezoeken en deze recenseren
  • Een boek schrijven over je gestuntel met je moestuin en uitbrengen via blurb.com
  • Een documentaire maken over het bedrijf waar je werkt
  • Biologische boerderijen in kaart brengen bij jou in de buurt
  • Samen met vriend(inn)en een kunstgalerie opzetten
  • Een webshop starten met zelfgemaakte artikelen via Etsy.com

 

dirk1

2. Start eens een online cursus of opleiding

Hoe vaak komt het voor dat je iemand hoort zeggen “daarin zou ik mezelf nog wel eens wat verder willen ontwikkelen?” Misschien heb je dat zelf onlangs ook nog wel eens gedacht. We zijn allemaal druk met de waan van de dag, maar velen zouden ook wel weer eens een studie op willen pakken. De huidige onderwijswereld maakt flinke veranderingen door en nieuwe spelers zoals Lynda en Coursera bieden nieuwe, kwalitatief hoogwaardige alternatieven. Wat te denken van een cursus:

Dit punt valt ook uitstekend te combineren met punt 1. Duik in een bij-activiteit en ga jezelf op dat gebied verder ontwikkelen door een online cursus te volgen of zelfs een opleiding af te ronden. Dit zijn doorgaans weblectures die je kunt bekijken en bestuderen op tijden dat het jou uitkomt. Middels toetsen of praktijkopdrachten kun je kijken of je het begrepen hebt. Je komt met gelijkgestemden in aanraking en je ontwikkelt jezelf op een manier die je wellicht niet voor mogelijk had gehouden. Je moet uit je comfortzone stappen om dit na te jagen, maar dat is positief!

3. Pas het homescherm van je telefoon eens aan

Routine kan gemakkelijk ontstaan door de manier waarop jij media consumeert via het homescherm op je telefoon. Wanneer je je telefoon ontgrendelt om bijvoorbeeld een notificatie te bekijken, open je ook gelijk even je mail, check je Linkedin, open je Flipboard, bekijk je Instagram of lees je de change logs van je geüpdatete apps (of doe alleen ik dat?). Wat je routine ook is, negen van de tien keer kijk je te lang of onnodig op je telefoon en raak je verstrikt in automatismen door de structuur die je zelf hebt georganiseerd.

Daarom adviseer ik je om je homescherm aan te passen. Maak je homescherm eens helemaal leeg. En plaats alleen de essentials erop. Zet vervolgens één nieuwe app die je graag uit wil proberen én één nieuwe app die jou qua informatievoorziening op een nieuwe manier naar de wereld laat kijken. Twee apps die je nog niet eerder gebruikte. Hiermee wordt je niet (gelijk) getriggerd om te kijken naar andere apps en stimuleer je jezelf wél om nieuwe zaken te ontdekken en nieuwe informatie te absorberen. Bepaal na een week of je verder wilt met de apps en verplaats ze dan naar een andere, vaste plek. Dan ontstaat er weer ruimte voor een nieuwe app die je gaat testen. Hier een voorbeeld van mijn homescherm:

dirk3

 4. Geef eens geld uit op websites die je nog niet kent

Online shoppen is gemeengoed geworden. Ik verbaas me er nog wel eens over hoe snel ik het zelf geadopteerd heb en hoe vertrouwd het inmiddels voelt. Tegenwoordig koop ik liever iets online dan offline en heb ik meer vertrouwen in de klantenservice van een webshop dan een winkel in de straat. Vaak koop je iets bij de Coolblue’s, de Wehkampen of de Zalando’s van deze wereld. Partijen waarvan je weet dat ze leveren en een prima tot zeer goede service garanderen. Zij beseffen zich maar al te goed dat ze het zich niet kunnen veroorloven om geen goede service te leveren. Stap eens van deze vaste spelers af door naar heel andere e-commerce platformen te kijken zoals Mini in the Box, DealExtreme of Alibaba. Het aanbod verandert, de prijzen veranderen, de touchpoints zijn anders en de tone-of-voice zal anders zijn. Kijk eens wat je daarvan kunt leren. Wat voor effect hebben deze spelers op jouw product of dienst en hoe zal jouw doelgroep deze spelers gaan benaderen en gebruiken?

dirk4

5. Duik eens écht in co-creatie en crowdfunding

De tijd is voorbij dat ‘co-creatie’ en ‘crowdfunding’ hypetermen waren. Net als e-commerce zijn dit inmiddels breed gedragen en geaccepteerde middelen geworden. Maar heb je hier wel eens écht actief aan deelgenomen? Heb jij als consument of privé persoon wel eens een donatie gedaan op Kickstarter of Indiegogo? Of heb je wel eens een productidee ingebracht op Quirky.com? Doe dat eens! Niet om te weten te komen hoe het werkt, want dat weten we wel toch? Maar om te weten te komen hoe het proces dat daarop volgt anders is dan in reguliere uitwisselingsprocessen tussen bedrijven en personen.

Ik voorspel je dat je opmerkt dat het een persoonlijker proces is, dat je er meer positieve gevoelens bij krijgt en dat je het als een compleet andere ervaring ervaart in vergelijking tot de transacties die je wekelijks maakt. Hopelijk zal het een ander licht doen schijnen op de automatismen die je nu hanteert in transactieprocessen. En wellicht vind je het zó leuk dat je het wel als bij-activiteit gaat starten om te investeren in start-ups of nieuwe product ideeën mogelijk te maken.

dirk6

Ter afsluiting…morgenvroeg ga je eerst beginnen met het mini-onderzoek over hoe jij jezelf afdroogt. Vervolgens plaats je je bevindingen hier in de comments. En denk dan eens na over de automatismen in je dagelijkse leven aangaande je informatieconsumptie en mediagebruik. Hoe heeft die routine effect op je ontwikkeling en de kijk op de wereld? En waar is er ruimte voor verbetering? Hopelijk geven mijn vijf tips je al wat inspiratie. En mocht je zelf nog goede tips hebben, deel ze dan vooral even in de comments.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond