-

Nu.nl doet met NuJij zijn eigen Reddit weg

Sanoma stopt met het reactieplatform NuJij omdat het niet meer past in deze tijd van Facebook en Twitter. Toegegeven: het platform was sterk verouderd, maar met NuJij doet Sanoma ook zijn eigen Reddit weg.

De kritiek op het besluit van Nu.nl om na jaren zijn reactieforum NuJij op te heffen zwol gisteren aan tot orkaankracht. Althans bij de honderden deelnemers van het reactieforum, van wie een groot deel mopperde dat ze daarmee ook Nu.nl de rug zouden toekeren.

Volgens Sanoma is het forum niet meer van deze tijd. Toen NuJij werd opgericht, alweer jaren geleden, waren er nog geen Facebook, Instagram of Twitter. Nu kunnen nieuwsberichten veel makkelijker worden gedeeld en van commentaar worden voorzien, zegt Nu.nl. Nu.nl wil nog wel input van lezers, maar hooguit om berichten te corrigeren en aan te vullen.

NuJij is jarenlang niet meer onder handen genomen. Waar je met een simpele URL bij Facebook makkelijk een artikel kunt plaatsen en delen, moet bij NuJij alles nog handmatig worden ingevoerd. Toch schrikte dat gebruikers niet af. De nieuwsstroom bleef onveranderd hoog en de discussies waren levendig. Voor een afslankend Sanoma is dat echter onvoldoende. De moderatie kost het bedrijf alleen maar geld, ondanks advertenties die naast en onder de gedeelde berichten verschenen.

Maar de klagers hebben deels gelijk: NuJij voorziet in een behoefte die momenteel nergens anders wordt ingevuld. Op Facebook deel je content met vrienden, niet met iedereen. Het was ook een ideaal platform om nieuwe minder bekende sites te ontdekken. Als NuJij ergens op leek was het Reddit, maar dan minder rommelig en gefragmenteerd. Daar had Sanoma nog zoveel meer mee kunnen doen.

Reddit is vooral beroemd geworden met vragenuurtjes van onder meer president Obama, Bill Gates, Donald Trump en anderen. Zelfs minister Koenders week voor zijn vragenuurtje uit naar Reddit omdat er geen Nederlands alternatief is.

Een beetje slimme uitgever zou daarom met moderne variant van NuJij moeten komen. Het levert zelfs advertentie-inkomsten op, zoals Reddit heeft aangetoond. In elk geval voldoende om zo’n forum op de been te houden.

Deel dit bericht

27 Reacties

Elisabeth

Het gaf ook een platform aan mensen die om diverse redenen geen Facebook of twitter gebruiken.
Echt heel jammer dat NuJij verdwijnt.

Frank

Sja, als je anoniem wilt reageren, zijn Twitter en Facebook natuurlijk niet heel geschikt.

James

Heel erg jammer, voor mij zijn de commentaar opties essentieel, zowel bij nieuws als tech sites. Vaak haal je meer interessante informatie uit de reacties dan het artikel zelf. Ozoek naar een alternatief.

Ruud

Nu.nl is verwijderd. Juist het nu.jij vond ik juist het leukst en gemakkelijk te scannen

Johan

Tja, ik begrijp de redactie wel; de kwaliteit van veel reacties op nujij.nl was tenenkrommend, dus een positief uithangbord voor nu.nl was het niet echt. Actief modereren kost geld en tijd, en of het onder de streep iets oplevert is maar de vraag.
Helaas wordt een open forum waarop anoniem gereageerd kan worden door sommigen vooral gebruikt als uitlaatklep voor hun eigen frustraties. Wat mij betreft een goede zet van nu.nl om hiervoor niet langer een podium te willen bieden.

Willem

@Johan

De anonimiteit was niet het probleem, de redactie van NuJij mat kennelijk met twee maten, waardoor sommige gebruikers wel een permanente ban kregen en andere juist niet, de keuze daartoe leek te berusten op willekeur. Verder waren er wel degelijk gebruikers van het forum die zeer goede bijdragen hebben geleverd.

De redactie van NuJij heeft verder totaal geen bevredigende motivatie gegeven van hun beslissing om met het forum te stoppen. Dat veel mensen twitter of facebook gebruiken is hun keuze. En als een forum verouderd is, kan je die vernieuwen.

Ik vrees dat er iets anders achter zit. Samen met Microsoft, Facebook, YouTube en Twitter heeft de Europese Commissie een gedragscode tegen haatzaaien op internet opgesteld. Saillant detail is dat de gedragscode bedrijven eigenlijk boven de wet stelt. Het is in feite niet de rechter die bepaalt of er sprake is van haatzaaien, maar het is facebook of twitter e.d.

A. Noniem

@Willem

Dat zal ik vooral missen, de eeuwige zoektocht van sommige mensen naar complotten en samenzweringen. Wat vind je trouwens van de motivering: “mijn website dus mijn keuze om op te doeken?”

A. Noniem

Oops.. vindT natuurlijk

A. Noniem

Oops..vind natuurlijk

Doehetlekkerzelf

Jammer, dat nujij weg is. Zoals iemand hierboven al zei, ook ik heb meer aan de reacties gehad, vooral bij technische gedeelte, dan wat in het artikel stond. En hoezo, niet meer van deze tijd? Wat is dat voor bullshit. Als ik al die draadjes zie, dan blijkt dat het juist wel van deze tijd is. Maar zeg dan gewoon, dat jullie geen zin meer hebben om alles na te lezen.

Jan Libbenga

NUjij heeft intussen een waardige opvolger gekregen: http://www.nieuwskoerier.nl

Niels

Juist de commentaren zorgen voor evenwichtige beeldvorming! Heeft iemand een alternatief?

Irene

Juist de reacties op Nu.nl maakte die site interessant om te bezoeken. Dat noemen ze dus ouderwets, anoniem reageren. Facebook en Twitter voor iedereen verplicht. Ik lees het nieuws in het vervolg gewoon op andere sites.

Niels

Ook ik heb nu.nl verwijderd. Als ik geïnteresseerd was in een artikel was ik vaak ook geïnteresseerd wat andere mensen dachten. Ik voorzie een daling van gebruikers bij Nu.nl. Maar als ik eerlijk moet zijn ging Nu.nl al aardig de afgrond in met hun irritante lange reclames bij filmpjes. 30 seconde filmpjes voor soms 5 seconde nieuws-filmpje. Tevens zijn die grote swipe reclames ook stront irritant.

Ja, en nu?

Ik ga noooit meer naar nu.nl, ik ben diep teleurgesteld in sanoma, wie denken ze wel niet dat ze zijn?! Stelletje commerciele honden, bah!

Niels D.

Jaren lang genoten van de opmerkingen / commentaren op Nu.jij , zelf NU.nl als startpagina op mijn computer . Helaas , nu moet ik naar een andere nieuws site gaan zoeken. Weg met NU.nl .

maarten

het lezen van reacties van medegebruikers kan je kijk op de wereld juist verbreden. ik stop dus met nu.nl (heb om privacy redenen geen facebook), misschien geenstijl dan? of heeft iemand nog een alternatief?

jan

De nieuwsberichten op Nu.nl klopten vaak niet en werden verbeterd door de Nujij bezoekers. Dus nu.nl is nu compleet waardeloos voor mij.
En ik vind het altijd prachtig om onderbuik-gevoelens te lezen. Eigenlijk zou er weer zoiets moeten komen met enkel spam-moderatie.

Vilseledd

Daar is die weer: de drogreden van tijdsaanduiding: ‘verouderd’, ‘achterhaald’, ‘niet meer van deze tijd’. Als je het forum sluit, dan klopt dat laatste inderdaad.

ninahamati

Zit al de hele week zonder commentaar te kunnen leveren op het nieuws.
Ik heb wel een alternatief gevonden, maar daar is nog niet veel animo.
nowyou.nl ach, geenstijl is ook nog een optie.

Ex Nu.nl gebruiker

NuJij was de enige spellings- en grammatica controle die al die stagiaires van Nu.nl nog hadden, zonder dit wordt het een ramp. Verder gaat Nu.nl dezelfde kant op als Belegger.nl waar ze tot twee maal toe de complete forum inhoud verwijderd hebben, met als gevolg dat de hoeveelheid gebruikers enorm gekelderd is en Belegger.nl een marginale site is geworden. Ditzelfde staat Nu.nl ook te wachten. Zijn ze niet allebei van Sanoma overigens? Volgens mij zitten er niet een stel hele heldere lichten in het management aldaar. Weten ze wel dat ze niet in Finland zitten maar in Nederland? Just checking.

Les

Ik vind het niet netjes van Sanoma dat ze na de het platleggen van nujij, daarmee ook de toegang tot alle accounts en tekst hebben ontnomen.

Ik had veel artikelen opgeslagen, mede om de soms leerzame reacties van andere gebruikers.
Ook om nieuws materiaal te vergelijken met anderen bronnen, kijken naar onjuistheden in berichtgeving.

Ektoplasma

Op nujij plaatste ik altijd de beste inzichten en opmerkingen waar iedereen keihard om heeft moeten lachen. Het is jammer dat dat nu niet meer kan, ze zullen me missen. En ik hen ook een beetje.

Wcommander

Heb altijd met groot genoegen gebruik gemaakt van NU.NL. Ik probeerde altijd op een nette eerlijke manier te reageren op misstanden in onze maatschappij. Mijn argumenten waren altijd een afgeleide van gepubliceerde informatie, en ik kreeg ook vaak goede reacties, uitzonderingen daargelaten. Graag zie ik een alternatief van NU.nl tegemoet zodat we op een simpele manier onze mening kunnen ventileren. Vooral na deze politiek geladen dagen is dit een groot gemis.

Marietta

Heel erg jammer dat de mogelijkheid om te reageren op nu.nl is verdwenen. Voor mij was dat juist de waarde van deze site, en de voornaamste reden om ernaar te kijken. Ik las juist alle reacties, en reageerde soms ook zelf. Vaak waren de reacties beter en zinniger dan de artikelen! Natuurlijk is het niet hetzelfde om je reactie op Facebook of Twitter te zetten. Dat is openbaar, en ik word sowieso heel moe van het alles constant verwijzen naar de sociale media. Nogmaals jammer, en een domme en verkeerde actie van Sanoma.

Astrid Maria Boshuisen

Veel mensen geven aan dat juist het forum nieuwswaarde voor hun had. Interessant, zo zie ik het ook. Nieuws verwordt steeds meer tot doorzichtige media-, corporate- en overheidspropaganda, maar wat Nederland echt denkt lees ik op fora als nujij. De actuele grafiek van de ranking op Alexia lijkt op een rit bergafwaarts. Houdt dit verband en ben ik niet de enige die Nu.nl nu skipt? Of doe ik nu aan wishful thinking?

Antonov

Nu.nl kopieert al het nieuws maar dan met ongelofelijke taalfouten en als je een keer iets te scherp kritiek had wat niet in hun straatje te pad kwam dan kreeg je een ban en kon je als een klein kind je excuses aanbieden deze site is zijn doel totaal voorbij geschoten een goed alternatief vind ik het AD en bovendien Facebook en twitter geef mijn portie maar aan fikkie ..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond