-

SXSW: moeten we bang zijn voor kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie ofwel Artificial Intelligence (AI) is op SXSW veelbesproken. Met name door het boek van Nick Bostrom over AI, ‘Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies’, dat vorig jaar veel heeft los gemaakt. Hij schetst scenario’s waarin AI snel uitstijgt boven menselijke intelligentie en vraagt zich af hoe je dat in de hand houdt. En zou zo’n superintelligence de mensheid (misschien onbedoeld) ook kwaad kunnen doen? Denk aan Skynet van The Terminator en The Matrix.

En dus kan zo’n onderwerp op SXSW anno 2015 niet ontbreken. AI is veelbesproken en niet door de minsten:

Eric Schmidt van Google vertelt dat ze in de afgelopen tijd ‘tremendous progress in respect to artificial intelligence’ hebben geboekt bij Google. Spraak- en beeldherkenning zitten in een stroomversnelling door Neural Networks en Machine Learning. Hij maakt zich voor de komende tien tot twintig jaar geen zorgen over AI.

Wat er daarna gebeurt? Dat horen we dan weer niet. Tenminste, hij durft er niet over te speculeren. Toch is ie optimistisch! Tien tot twintig jaar klinkt misschien ver weg, maar eigenlijk is het best dichtbij. En als zelfs Eric Schmidt daar niets over durft te zeggen …

Martine Rothblatt van United Therapeutics is overtuigd dat mind cloning werkelijkheid wordt, waarbij je brein en je bewustzijn losgekoppeld wordt van je lichaam en dus oneindig door kan leven in bits en bytes. Mag je zo’n mind clone uitzetten? Of is dat misschien wel moord? Moeilijke ethische vraagstukken die volgens Rothblatt voor vragen en frictie gaan zorgen.

Ook Stephen Wolfram van Wolfram Research is er van overtuigd dat bewustzijn en intelligentie losgekoppeld gaat worden van het lichaam. Hij gebruikte de term Trillion souls in a box. Op dit moment geeft schaarste (levensduur, voedsel, energie) raison d’être aan de mensheid. Zoals Steve Jobs zei: ‘Death is very likely the single best invention of life’. Wat als dit wegvalt?

Of je nou een believer bent of een scepticus, pessimist of optimist, de boodschap is duidelijk: er gebeurt een hoop. Wellicht zijn het allemaal babystapjes, maar op de schaal van de mensheid komt het vraagstuk over AI in beeld. En het minste wat we nu kunnen doen is er goed over nadenken wat dat betekent en bovenal hoe we dat in de hand gaan houden.

Martine Rothblatt (absoluut een optimist) vergelijkt de introductie van AI met de introductie van vuur bij holbewoners: je kan er heel erg bang van worden en het dus niet gebruiken. Of je kunt een veilige open haard bouwen en niet je handen erin steken. Gelukkig kozen onze voorouders voor dat laatste.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond