-

Nederlander wil hulp tegen cybercrime

Cybercrime, virussen, spam of phishing? Tweederde van de Nederlandse burger is naar eigen zeggen redelijk tot heel goed op de hoogte van de gevaarlijke kanten van internetgebruik. Toch achten zij hun kans gedupeerd te worden door cyberaanvallen groot. Daarom vindt maar liefst 86 procent van de Nederlanders dat de overheid internetcriminaliteit actiever moet bestrijden.

plaatje cap4Dit concludeert Capgemini in het onderzoek Trends in Veiligheid 2015, uitgevoerd door TNS NIPO.

Of de overheid zelf zijn zaakjes goed op orde heeft? Nee, denkt de Nederlander. Een schamele twaalf procent vindt dat de overheid goed is voorbereid op de uitval van digitale dienstverlening.

30 procent heeft er vertrouwen in dat de overheid onze privacy voldoende beschermt. En 43 procent van de burgers vertrouwt de overheid in een veilige omgang met onze gegevens.

Welke partijen wel vertrouwd worden met persoonlijke gegevens?
  1. De Belastingdienst en DigiD (57 procent)
  2. Ziekenhuizen (51 procent)
  3. Banken (50 procent)

Google (9 procent) en webshops (8 procent) worden het minst vertrouwd.

Ondanks het wantrouwen wil bijna tweederde van de Nederlanders een overheid die digitaal te bereiken is. 68 procent vindt het (zeer) belangrijk dat je formulieren digitaal bij de overheid kan indienen of digitaal kan ontvangen. En bijna de helft (48 procent) wenst meer digitale communicatie van organisaties in het veiligheidsdomein.

89 procent van de burgers vindt het noodzakelijk dat er wordt geïnvesteerd in het vergroten van het kennisniveau van overheid en politie op het gebied van cyberbeveiliging. 81 procent geeft aan bereid te zijn de overheid via social media te helpen om de buurt of het land veiliger te maken.

Via welk social media-kanaal is de Nederlander bereid de overheid te helpen?

 

  1. Website (27 procent)
  2. Politie-app (23 procent)
  3. Sms (19 procent)
  4. Facebook (12 procent)
  5. Twitter (3 procent)

63 procent van de Nederlanders keurt het ‘stiekem’ meekijken van de overheid op hun computers ter bevordering van cybersecurity en bestrijding van cybercriminaliteit af. Maar 77 procent vindt het wel terecht dat de overheid (de politie) extra bevoegdheden krijgt voor het terughacken van computers van verdachten.

Het volledige rapport Trends in Veiligheid 2015 van Capgemini is hier te downloaden.

plaatje cap2

Deel dit bericht

2 Reacties

Abitare

Ik weet niet in hoeverre deze getallen kloppen. Ons is nooit iets gevraagd over het ongevraagd meekijken op computers. Ze vragen ons niet of het mag en ook niet wat we er van vinden.

Mannenstuff

IK hou er sowieso niet van dat mensen zomaar mee kunnen kijken op mijn computer. Ik hoor toevallig gister op het nieuws dat ze ook telefoons in 2008 hebben afgetapt waar niemand wat van af wist.

Noem dit privacy schending!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond