Industry Wire

Geplaatst door Munisense.

InnovationQuarter verstrekt groeikapitaal aan ‘Smart City’ cloud provider Munisense

Rotterdam, 4 september 2015 –  InnovationQuarter investeert in ‘Smart City’ operator Munisense. Met deze kapitaalverstrekking verwacht het Leidse bedrijf Munisense de groeiambities, zowel in Nederland als internationaal, te versnellen. Ook maakt de nieuwe financiering de doorontwikkeling van de intelligente sensorennetwerken en het daarbij behorende cloudplatform mogelijk met nieuwe toepassingen voor ‘slimme steden’. InnovationQuarter’s nieuwste investering werd bekendgemaakt op de eerste dag van de Wereldhavendagen in Rotterdam door gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de provincie Zuid-Holland.

Smart City, techniek zorgt voor slimme stad

Smart is hot. Ook in steden. Zo worden in zogenaamde Smart Cities nieuwe technologieën ingezet om de stad efficiënter, veiliger en aangenamer te maken. Nieuwe digitale toepassingen ondersteunen zowel de overheid als haar burgers; de kwaliteit van leven en vooral de informatievoorziening wordt in een slimme stad verbeterd. In het ideale concept van deze Smart Cities wordt (stedelijke) technologie ingezet om het leven van de inwoners leefbaarder, duurzamer, goedkoper en efficiënter te maken

Munisense pionier in Smart Cities

Munisense is marktleider in het online en realtime monitoren van omgevingsparameters, zoals geluid, water en licht en heeft de ambitie deze positie uit te bouwen zowel in Nederland als ook internationaal. Sinds 2008 creëert, levert en beheert Munisense innovatieve realtime en online meet- en regeloplossingen voor bedrijven en overheden. Oplossingen die direct online inzicht geven in geluids- en trillingbelasting, waterniveaus, energiegebruik, verlichting, luchtkwaliteit, veiligheid en verkeerstromen. De toepassingen dragen bij aan een effectievere, efficiëntere, duurzame en slimmere omgeving.

De Munisense-oplossingen zijn volledig geoptimaliseerd voor het meten op afstand en de ontsluiting van de meetdata via het internet. Het bestaat uit een uitgekiende familie van snel plaatsbare, kleine, draadloze energiezui­nige (weerbestendige) meters, welke hun meetdata opslaan in de INSIGHTNOW™ clouddienst. De INSIGHTNOW™ technologie is gebaseerd op internationale standaarden voor draadloos meten en integreert zowel Internet of Things (IoT), Wireless Sensor Technology (WSN) als M2M-technologie. Dit vereenvoudigt de integratie met andere systemen, maar maakt vooral online meten zeer betaalbaar. Munisense noemt dit het ‘nieuwe meten’.

Het nieuwe meten in de praktijk

Samen met de Belgische stad Leuven meet Munisense continue de geluidsterkte in alle 100 cafés, die ’s nachts geopend zijn. Het Munisense-systeem helpt de uitbater binnen de geluidsnormen te blijven, terwijl de stad de vinger aan de pols houdt en direct kan reageren als overschrijdingen uit de hand (dreigen te) lopen. Zo wordt op innovatieve wijze aantoonbaar de geluidoverlast en gehoorschade beperkt. Een vergelijkbaar systeem is in gebruik bij Ahoy Rotterdam en bij de Westergasfabriek in  Amsterdam.

Zowel in België als ook in Nederland gebruiken tientallen gemeenten en omgevingsdiensten de oplossingen van Munisense om meer grip te krijgen op geluidoverlast op pleinen, tijdens evenementen, in de horeca, bij bouwactiviteiten en rondom infrastructuur. De Omgevingsdiensten West Holland en Haaglanden maken inmiddels gebruik van deze toepassing.

Samen met partners worden ook grondwaterstanden realtime gemeten, waardoor adequaat op veranderingen kan worden gereageerd en verdroging, vernatting of schade aan gebouwen wordt voorkomen. Onder meer in de gemeenten Den Haag, Voorburg, Leidschendam, Rijswijk en Gouda worden dergelijke metingen met de inzet Munisense verricht

In Amsterdam registreert Munisense alle vaarbewegingen in de grachten. Deze informatie zet TNO samen met Waternet om voor gebruik in een navigatiesysteem voor op het water, waardoor opstoppingen inzichtelijk worden en de drukte op het water over de seizoenen in beeld kan worden gebracht.

In de Stockholm worden ruim 500 lichtobjecten, verdeeld over de gehele binnenstad, tijdens de winterperiode aangestuurd en bewaakt met het INSIGHTNOW™ cloudplatform. De verlichting past zich aan de omstandigheden aan en reageert op de omgeving, zoals verkeersdrukte. Zo wordt de lichtbeleving vergroot, energie bespaard en storingen direct gesignaleerd.

Betrouwbaarheid en veiligheid voorop

Het Munisense-platform onderscheidt zich op het vlak van betrouwbaarheid en veiligheid. Klanten als lokale overheden, ingenieursbureaus, steden als Stockholm en Leuven, en bedrijven als Intel en Siemens worden al bediend. Munisense levert haar diensten via distributiepartners aan ruim 100 steden. Bij Munisense werken momenteel 15 mensen en de verwachting is te groeien naar circa 30 medewerkers.

Nieuwe financiering versnelt ambities

De oprichters George Boersma en Hans Mulder van Munisense zijn erg blij met de investering: “Deze financieringsronde komt op het juiste moment en stelt Munisense in staat de groei aanmerkelijk te versnellen en met name onze internationale ambities vorm te geven. Daarnaast zal een deel van de investering worden aangewend om het Munisense Smart Cities-portfolio verder uit te bouwen en de organisatie geschikt te maken voor versnelde groei.”

InnovationQuarter is trots het Leidse Munisense tot haar nieuwste portfolio company te rekenen. “We vinden het geweldig dat we Munisense, een bedrijf met zo’n breed productportfolio, prachtig gepositioneerd als ‘enabler van de Smart City’ en sterk verankerd in de regio kunnen ondersteunen in haar internationale groeistrategie”, aldus Francis Quint, hoofd InnovationQuarter Capital. “Met haar sterke klantproposities voor geluid-, licht-, watermetingen en een intelligent cloudplatform om deze data te ontsluiten is Munisense de ideale partner voor lokale overheden en bedrijven. Met het INSIGHTNOW™ cloudplatform kan Munisense open data-initiatieven eenvoudig ondersteunen en worden nieuwe businessmodellen in de Internet of Things-markt door Munisense technisch mogelijk gemaakt.”

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de provincie Zuid-Holland: “Munisense is een bedrijf dat niet alleen innoveert en bestaande technologie slim doorontwikkelt, maar ook serieuze groeikansen heeft nationaal en internationaal door met slimme oplossingen te komen die bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving in steden. Dat zijn dus de bedrijven waar Zuid-Holland het van moet hebben. Innovatie met slagkracht bepaalt de toekomst van onze economie. Daarom stimuleert de provincie innovatie in het MKB door participatiekapitaal en subsidie aan InnovationQuarter beschikbaar te stellen, en door subsidie aan het MKB uit de topsectoren van Zuid-Holland.”

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht