Industry Wire

Geplaatst door DINL

Vereniging van Registrars sluit zich aan bij DINL

Leidschendam, 22 december 2015 – De Vereniging van Registrars (VVR) heeft zich recent samen met SIDN aangesloten bij Stichting DINL, een samenwerking die de rol van DINL als vertegenwoordiger van de sector Digitale Infrastructuur verder versterkt. De VVR vertegenwoordigt bijna 1.500 registrars en vervult daarmee een spilfunctie in de Nederlandse digitale economie. De VVR heeft het mede mogelijk gemaakt dat de ruim 5,6 miljoen .nl domeinen tot de meest betrouwbare en veilige ter wereld behoren.

De domeinnaambranche is voor de gemiddelde internetgebruiker vrij onbekend. Dat is onterecht: de branche speelt een sleutelrol in de digitale infrastructuur en zorgt mede voor een snel, ordelijk en veilig internet. Waar SIDN de .nl zone beheert, zorgen registrars voor de registratie en het beheer van domeinnamen voor bedrijven, instellingen en personen. Vaak verzorgen zij ook de DNS-service. De Nederlandse registrars van domeinnamen, waaronder internet service-, hosting- en accessproviders, hebben direct toegang tot het registratiesysteem van SIDN en andere registers, zodat zij domeinnamen kunnen laten vastleggen.

De VVR zorgt ervoor dat de belangen van registrars behartigd worden. De VVR en SIDN zijn vanwege hun gezamenlijke doelstellingen en belangen in 2011 een samenwerking aangegaan die in 2014 verlengd werd. De rol van de VVR is om gevraagd en ongevraagd advies te geven, waarbij de vereniging ook operationele samenwerking biedt. De VVR vormt daarmee een unieke vereniging die bestaat uit de bundeling van de kwaliteiten van haar leden.

In het verleden ontbrak het in Nederland altijd aan een aanspreekpunt voor de Nederlandse digitale-infrastructuursector. Met name de loketfunctie richting de overheid die DINL heeft, vindt de VVR van enorme toegevoegde waarde. Met de deelname van de VVR aan DINL wordt aan de domeinnaambranche ook een duidelijk gezicht gegeven richting de overheid, daar waar de registrars in het verleden minder zichtbaar waren. De VVR staat samen met de andere deelnemers van DINL sterker waardoor de belangen van de branche beter kunnen worden behartigd. Andersom geldt dit natuurlijk ook: door het toetreden van de VVR wint DINL verder aan slagkracht.


Over DINL
De stichting DINL is de vertegenwoordiger en spreekbuis van aanbieders van digitale infrastructuur. Deelnemers van DINL zijn AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), DDA (Dutch Datacenter Association), DHPA (Dutch Hosting Provider Association), ISPConnect, Stichting NLnet, SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), Vereniging van Registrars (VVR) en SURFnet. De Nederlandse digitale infrastructuur, Nederlands derde mainport, vormt het hart van de Nederlandse online economie. En heeft een sleutelrol in het wereldwijde internet. DINL zet zich in voor: een vrij, open en veilig Internet als basis voor economische groei en innovatie; de kansen van Nederland als Digitale gateway naar Europa; de Cloud als basis voor IT van morgen; de ontwikkeling van de kenniseconomie als geheel.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht