Industry Wire

Airbnb zet studenten op straat

MSTERDAM, 20140521 — In populaire studentensteden zoals Amsterdam of Utrecht, waar het kamertekort al groot is, wordt de kans op een kamer voor studenten mogelijk nog kleiner. Dit komt door woningverhuurwebsites voor toeristen als Airbnb. De populaire studentenkamerwebsite KamersinNederland.nl heeft vernomen dat studentenkamers steeds vaker worden (onder)verhuurd via websites als Airbnb. 

Airbnb is een website waar particulieren een kamer, appartement of complete woning kunnen verhuren als tijdelijk vakantieadres. De website is de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid waardoor er over de hele wereld diverse verblijven worden aangeboden, zo ook in Nederland. De leden en betrokkenen rondom www.KamersinNederland.nl hebben vernomen dat er steeds meer huurders zijn die hun woning of kamer tegen hogere geldbedragen aanbieden via deze dienst. De verhuur van kamers aan toeristen heeft grote gevolgen voor de kamerzoekende student, omdat er zo nog minder kamers beschikbaar zijn in de verschillende studentensteden. 

(Malafide) verhuurders lachende derde 

Airbnb verhuurders kunnen door het aanbieden van kamers aan toeristen grote bedragen tot honderden euro’s per nacht verdienen. Sommige (malafide) verhuurders verkiezen daarom soms voor de verhuur via websites als Airbnb boven de verhuur aan studenten. Dit terwijl er duizenden studenten al weken of zelfs maanden op zoek zijn naar een geschikte kamer. 

Kamerzoekende student de dupe 

De verhuur van studentenkamers aan toeristen leidt ertoe dat studenten die op zoek zijn naar een kamer nog minder kans hebben om een kamer te vinden. Het zijn voornamelijk de tijdelijke kamers waar studenten nu minder kans op hebben. Veel studenten die geen vaste kamer kunnen vinden, starten in een kamer die maar voor enkele weken of maanden beschikbaar is. Vanuit deze tijdelijke kamer gaan studenten verder op zoek naar een kamer voor onbepaalde tijd. Vaak gaat het zoeken dan een stuk gemakkelijker, omdat ze inmiddels in contact zijn gekomen met andere studenten in de desbetreffende stad. Zo kunnen ze via via aan een kamer komen. 

Regels onbekend onder studenten 

De gemeente Amsterdam heeft in februari dit jaar een aantal regels opgesteld voor de verhuur van kamers op websites als Airbnb. Eén van die regels is dat de verhuurder zelf minimaal 699,46 euro per maand moet betalen voor zijn huur. Ook moet er toestemming zijn van de huiseigenaar. Echter, studenten weten vaak niks van deze regels of trekken zich weinig van de regels aan. Het is op Airbnb namelijk gemakkelijk om een kamer te verhuren en de huiseigenaar hier buiten te laten. Voor studenten kan dit erg interessant zijn wanneer zij voor een bepaalde tijd op reis gaan en geen hoge kosten willen maken. Wat ook gebeurt is dat de studenten in de periode dat de kamer wordt verhuurd bij een paar vrienden of vriendinnen ‘logeren’. 

Meer controle vereist 

Hoeveel kamers er door studenten worden aangeboden is niet bekend. Feit is wel dat het gebeurt en dat de gemeenten hier te weinig aandacht aan besteden. Uiteindelijk gaat dit ten koste van studenten die op zoek zijn naar een kamer. De gemeenten zullen actiever moeten controleren of de regels omtrent het verhuren via woningverhuurwebsites als Airbnb worden nageleefd. Zo kan er worden voorkomen dat het écht onmogelijk wordt voor studenten om een kamer te vinden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht