Industry Wire

Geplaatst door Qlik

BI & analytics in de zorg leiden tot kostenbesparing en verbeterde patiëntenzorg

Schiphol, 16 november 2015 – Organisaties in de gezondheidszorg die gebruik maken van Business Intelligence (BI) en analytics platforms zijn in staat om hun besluitvorming te verbeteren in alle segmenten van de organisatie. In 48 procent van de zorgorganisaties zorgt BI ervoor dat beslissingen sneller en nauwkeuriger genomen worden. Daarnaast is 47 procent ervan overtuigd dat het gebruik van BI leidt tot kostenbesparing. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door HIMSS Analytics, in opdracht van Qlik® (NASDAQ:Qlik), leider in visual analytics. Het onderzoek is uitgevoerd onder 400 executives van zorginstellingen wereldwijd. In het onderzoek is de respondenten gevraagd naar diverse gebieden met betrekking tot BI in de zorg, zoals het volwassenheidsniveau, toekomstige investeringsplannen en uitdagingen bij de implementatie van een BI-programma.

Verbeterde zorg & minder kosten

Het onderzoek laat zien dat BI- en analytics-platformen zorgen voor een betere interne transparantie, waardoor klinische en operationele efficiency beter inzichtelijk worden. Dit leidt tot een daling van de gemiddelde duur van het ziekenhuisverblijf en een hogere tevredenheid van de patiënt. Van de organisaties in de gezondheidszorg met een hoog volwassenheidsniveau op het gebied van BI, geeft 56 procent van respondenten aan dat zij de totale patiëntenzorg konden verbeteren, de kosten konden verminderen en beter tegemoet konden komen aan de rapportagevereisten. Daarnaast ontstonden door het gebruik van BI nieuwe mogelijkheden om de algehele gezondheid van de bevolking te verbeteren.

Top 3 uitdagingen

De respondenten is ook gevraagd naar de belangrijkste uitdagingen bij het implementeren van een BI- en analytics-platform. De adoptie van de eindgebruiker wordt genoemd als de belangrijkste barrière om het potentieel van BI en analytics volledig te benutten. 42 procent van de respondenten noemt deze uitdaging. Op de tweede plaats staat een gebrekkige datakwaliteit (41%). De top drie wordt afgesloten door beperkte mogelijkheden om de klinische workflow te integreren (29%).

Investeringsprioriteiten

BI en analytics oplossingen worden steeds meer op waarde geschat door beslissers. Hierdoor gaat gezondheidsorganisaties steeds meer investeren in oplossingen die nog meer toegevoegde waarde bieden. Investeringen in de integratie van BI- en analytics-oplossingen met bestaande applicaties en systemen, wordt in het onderzoek als belangrijkste prioriteit aangemerkt. 36 procent van de respondenten geeft aan hier verder in te investeren de komende twee jaar. Ook de ontwikkeling van nieuwe dashboards en predictive analytics zijn belangrijke investeringsprioriteiten. Met respectievelijk 36 procent en 31 procent komen deze op de tweede en derde plek. Alhoewel de adoptie voor de eindgebruiker wordt aangemerkt als belangrijkste struikelblok in het benutten van BI, geeft slechts 18 procent aan dat investeren in trainingen voor de eindgebruiker een prioriteit is.

“Het gebruik van een modern BI- en analytics-platform biedt inzicht in real-time data die zich goed leent voor self-service gebruik. Eindgebruikers hoeven niet langer te gissen, waardoor de adoptie toeneemt”, aldus John Hoyt, executive vice president van HIMSS Analytics. “42 procent van de respondenten geeft aan dat een gebrekkige adoptie van de eindgebruiker een belangrijke barrière is. Daarom is het noodzakelijk dat organisaties in de gezondheidszorg een systeem kiezen dat gebruiksvriendelijk is. Het is daarbij van belang dat gebruikers snel toegang krijgen tot informatie en dit snel kunnen analyseren en delen. Hierdoor zijn executives in staat om operationele verbeteringen te maken en de algehele patiëntenzorg en efficiency te verbeteren.”

Meer informatie

Qlik heeft een Qlik Sense web app gebouwd waarin de HIMSS Analytics survey data visueel wordt weergegeven. Deze app is te benaderen via: http://webapps.qlik.com/himss/himss.html.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht