Industry Wire

Geplaatst door Media Update Vakpublicaties

Blunder ICT Rekenkamer rapport geanalyseerd

De Tweede Kamer had om het onderzoek gevraagd om meer greep te krijgen op de ICTuitgaven van de overheid. De zogeheten ‘leveranciersafhankelijkheid’ speelt daarbij een voorname rol. Overheden zitten zo diep gevangen in de technische aanpak van bepaalde ICT-leveranciers dat er afhankelijkheid is ontstaan. Overstappen naar andere leveranciers wordt daardoor bemoeilijkt, waardoor van open concurrentie ook geen sprake is. Een gevolg daarvan is dat ICT-uitgaven hoger uitvallen dan bij een normale situatie het geval zou zijn.

De Tweede Kamer vroeg de Rekenkamer in 2010 uit te zoeken of het gebruik van ‘open
standaarden’ en ‘open source software’ verandering in deze situatie zou brengen en welke kostenbesparingen gerealiseerd zouden kunnen worden. Bij deze vormen van openheid in ICT-techniek kan de overheid leveranciersafhankelijkheid vermijden, wat tot lagere ICTuitgaven zou leiden.

In het rapport dat de Rekenkamer voorjaar 2011 uitbracht, luidde de belangrijkste conclusie dat er geen noemenswaardige baten te verwachten zijn van de inzet van open ICT-techniek. Direct al na het verschijnen kwam er van verschillende zijden kritiek op de kwaliteit van het Rekenkamerrapport. Onderzoekers Tineke Egyedi en Bert Enserink van de Technische Universiteit Delft zagen hierin aanleiding het ICT-rapport aan een nader onderzoek te onderwerpen, waarbij zij zich om praktische redenen moesten beperken tot ‘open standaarden’. Ook zij concluderen nu dat de wetenschappelijke aanpak van de Rekenkamer ernstige gebreken vertoont. De belangrijkste onderzoeksvragen van de Tweede Kamer zijn feitelijk onbeantwoord gebleven. Ze waarschuwen ervoor dat desondanks aan dit rapport veel waarde wordt toegekend, vooral in het buitenland op basis van de solide reputatie die de Algemene Rekenkamer als Hoog College van Staat geniet. Ze bepleiten het uitbrengen van een Engelse vertaling van het rapport, zodat buitenlandse overheden en kennisinstellingen zelf over de waarde ervan kunnen oordelen.

Egyedi en Enserink concluderen ook dat eerder onderzoek baten van open standaarden
zichtbaar heeft gemaakt. Zo werken ze als een prikkel voor de lokale economie en innovatie. Ook treedt er een herverdelingseffect op: een deel van de winst komt meer bij afnemers te liggen. Voor exacte becijferingen is verder wetenschappelijk onderzoek nodig. Gegeven het grote maatschappelijke belang is zulk onderzoek ook wenselijk, adviseren de wetenschappers.

De uitkomsten van het onderzoek van de Delftse wetenschappers zijn als hoofdstuk
opgenomen in de negende editie van het ‘Jaarboek ICT en samenleving’. Deze editie zal
medio december worden uitgebracht.

Noot voor de redactie:
Meer informatie: uitgever Jak Boumans, j.boumans@media-update.nl, Mobiel: 0645 822 232.
Meer info boek: http://www.media-update.nl/vakpublicaties/te-verschijnen/index.html

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht