Industry Wire

Compulsief internetgebruik van invloed op stress, eenzaamheid en geluk

Dwangmatig internetgebruik kan ervoor zorgen dat mensen zich op de lange termijn depressiever, meer gestresst en eenzamer gaan voelen. Daarnaast voelen partners zich vaker buitengesloten of genegeerd in een relatie door compulsief internetgebruik, omdat er te weinig aandacht is voor hun wensen en behoeften. Dat blijkt uit het onderzoek van sociaal psycholoog en communicatiewetenschapper Linda Muusses, die gisteren promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Geluksgevoel

Muusses toont met haar onderzoek aan dat compulsief internetgebruik op de lange termijn een verminderd welzijn voorspelt. Ze onderzocht ook het tegenovergestelde: mensen met een hoog geluksgevoel zijn op de lange termijn minder vatbaar voor compulsief internetgebruik. Muusses licht toe: “Dit onderzoek laat zien dat compulsief internetgebruik van invloed is op hoe mensen zich voelen. En dat niet alleen, het is ook van invloed de gevoelens van een partner en daarmee dus op de kwaliteit van een relatie.”

Relatietherapie

Muusses voerde haar onderzoek uit met labexperimenten, online surveys en een longitudinale survey onder pasgetrouwde stellen, die gedurende vier jaar vijf keer ondervraagd zijn. De resultaten van het onderzoek zijn zeer relevant voor bijvoorbeeld relatietherapeuten. Muusses: “Dwangmatig internetgebruik is een relatief modern probleem. Wanneer internetgebruik bijdraagt aan relatieproblemen en -conflicten, is het belangrijk dat relatietherapeuten hier voldoende kennis

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht